İlginizi Çekebilir
TGK SİVAS’TA TOPLANDI: "BASIN MESLEK YASASI BİR ZORUNLULUKTUR"
Haber Merkezi
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun (TGK) 31. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 17-19 Temmuz 2026 tarihleri arasında Sivas 4 Eylül Gazeteciler Cemiyeti'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. TGK’ya üye 9 federasyon ile 66 gazeteciler cemiyetinin başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantının ana gündem maddesini, uzun süredir üzerinde çalışılan "Basın Meslek Yasası Taslağı" oluşturdu.
Toplantının ardından yayımlanan Sonuç Bildirgesi’nde, gazetecilik mesleğinin itibarını koruyacak yasal bir düzenlemenin ve özerk bir Türkiye Basın Meslek Birliği’nin kurulmasının aciliyetine vurgu yapıldı.
"Yerel Basın Tarihinin En Ağır Ekonomik Darboğazında"
Yayımlanan bildirgede, özellikle Anadolu basınının hayatta kalma mücadelesine geniş yer ayrıldı. Yerel basının şehirlerin hafızası ve demokrasinin yereldeki denetim mekanizması olduğu hatırlatılan açıklamada; artan kâğıt, baskı, enerji, dağıtım ve personel maliyetlerinin yanı sıra resmi ilan sistemindeki daralmaların yerel medyayı ciddi bir krizle karşı karşıya bıraktığı ifade edildi. Doğrudan temin uygulamalarının yaygınlaşması ve resmi ilanların birleştirilmesinin yerel basının gelir kaynaklarını tükettiği belirtilerek şu talepler sıralandı:
- Resmi ilan sistemi güçlendirilmeli ve kamu kurumlarının ilan yükümlülükleri genişletilmeli,
- Doğrudan temin uygulamaları yerel basını mağdur etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmeli,
- Basın İlan Kurumu komisyon oranları yeniden değerlendirilmeli, ilan kesme cezaları istisnai durumlar dışında uygulanmamalı,
- Yerel medya kuruluşlarına dijital dönüşüm yatırımları için özel teşvikler ve düşük faizli, uzun vadeli finansman imkânları sağlanmalı.
Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ Vurgusu
Teknolojik gelişmelerin, dezenformasyon riskini ve telif hakkı ihlallerini beraberinde getirdiğine dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, yapay zekânın gazetecinin yerine geçen değil, yalnızca editoryal sorumluluğu kolaylaştıran yardımcı bir araç olması gerektiği aktarıldı.
Meclis’e ve Kamu Kurumlarına Çağrı
TGK Başkanlar Kurulu, son şekli verilecek yasa taslağının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınarak yasalaşması, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili bakanlıkların yerel basını koruyacak ekonomik mekanizmaları hayata geçirmesi için ortak irade çağrısında bulundu. Bildirgede, "Ekonomik bağımsızlığını kaybeden bir basının editoryal bağımsızlığını koruması giderek zorlaşmaktadır. Yerel basının yaşatılması, demokrasinin yaşatılmasıdır" ifadelerine yer verildi.
-
BIST 100
17717,55%-1,52
-
DOLAR
47,16% 0,02
-
EURO
53,99% 0,06
-
GRAM ALTIN
6102,64% 0,17
-
Ç. ALTIN
9759,99% 0,00
Egazete
- Pazartesi 29.4 ° / 12.9 ° Güneşli
- Salı 30.4 ° / 13.5 ° Güneşli
- Çarşamba 31.5 ° / 14.6 ° Güneşli
Ağrı
20.07.2026
- İMSAK 03:02
- GÜNEŞ 04:49
- ÖĞLE 12:19
- İKİNDİ 16:14
- AKŞAM 19:39
- YATSI 21:18



