Doğubayazıt’ın nüfusu 130 bine yaklaşmışken artık görmezden gelinemeyecek bir gerçek var: İlçede kadın sağlığı ve çocuk hastalıklarına yönelik kapsamlı bir merkez hâlâ bulunmuyor. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin hizmete açılması önemli bir adım olsa da, doğurganlık oranının yüksek olduğu Ağrı bölgesinde kadın doğum ve çocuklara yönelik güçlü bir sağlık altyapısının eksikliği kamuoyunda ciddi soru işaretleri oluşturuyor.
Bugün Doğubayazıt’ta en çok konuşulan konuların başında, mevcut hastanedeki kadın doğum doktoru yetersizliği geliyor. Randevu bulmanın zorlaştığı, acil durumlarda ailelerin büyük kaygı yaşadığı bu tabloda birçok anne adayı hamilelik sürecini çevre illerdeki özel hastanelerde takip ettirmek zorunda kalıyor. Bu durum yalnızca maddi yük oluşturmuyor; aynı zamanda zaman kaybı ve sağlık açısından da ciddi riskler barındırıyor.
Soruyoruz:
On binlerce insanın yaşadığı, her yıl yüzlerce doğumun gerçekleştiği bir ilçede neden hâlâ kadın doğum ve çocuk hastalıklarına özel bir merkez yok?
Anne ve bebek sağlığı gibi hayati bir konuda vatandaş neden kilometrelerce yol gitmek zorunda bırakılıyor?
Doğubayazıtlı aileler artık geçici çözümler değil, kalıcı adımlar görmek istiyor. Uzman hekim sayısının artırılması, kadın doğum ve çocuk servislerinin güçlendirilmesi ve mümkünse ilçeye tam donanımlı bir Kadın Doğum ve Çocuk Merkezi kazandırılması beklentisi her geçen gün daha yüksek sesle dile getiriliyor.
Bu mesele yalnızca bir sağlık hizmeti eksikliği değil; bu, bir ilçenin geleceğiyle doğrudan ilgili bir konu. Anne adaylarının güvenle takip edildiği, çocukların nitelikli sağlık hizmetine kolayca ulaştığı bir Doğubayazıt herkesin hakkı.
Artık top yetkililerde.
Doğubayazıt bu sorunun cevabını bekliyor.
16719,38%0,13
43,51% 0,08
51,38% -0,09
6883,24% -0,36
12008,15% 1,87
Ağrı
04.02.2026