İlginizi Çekebilir
KURUYAN CEVİZ AĞAÇLARINI SATRANÇ TAKIMINA DÖNÜŞTÜRÜYOR
29 YAŞINDAKİ YUSUF TAN, CEVİZ AĞACINDAN YAPTIĞI SATRANÇ TAKIMLARINI MÜŞTERİLERİNE GÖNDERİYOR
İslam Mahallesi'nde yaşayan 29 yaşındaki Tan, 7 yıl önce Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan Ahşap İşleme Kursu'na katıldı.
Kursta ahşap işleme sanatının inceliklerini öğrenen Tan, satranç takımı yapmaya başladı.
Doğadan topladığı kurumuş ceviz ağaçlarını ve dallarını atölyede işleyen Tan, ürettiği satranç taşları ve tahtasını, boş zamanlarını satranç oynayarak değerlendiren ilçe sakinlerine satıyor, il dışından sipariş verenlere gönderiyor.
Kurs sayesinde meslek sahibi olan Tan, satranç takımlarının yanı sıra hediyelik eşya ürünleri de yaparak kuruyan ağaçları ekonomiye kazandırıyor.
Kursta aldığı eğitimle satranç taşı yapmaya başladığını anlatan Tan, şunları kaydetti:
"Haftanın bir günü doğaya çıkarak kurumuş ağaçları ve dalları topluyorum. Atölyede bu ağaçları işleyip zımparalıyorum. Sonra belli boyutlarda kesiyorum. Kale, fil, şah ve piyonları tek tek ölçülendirdikten sonra torna makinesinde işleyip satranç taşı ve tahtasına dönüştürüyorum. Satranç taşı olmayacak ağaçlardan da tablo ya da sehpa yapıyorum. İlçede atıl durumda olan, yakılacak ağaçları ekonomiye kazandırıyorum. Yediden yetmişe oynanan bir satranç kültürümüz var. Ben de bu yönüyle destek vermeye çalışıyorum."(aa)

-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Egazete
- Pazar 1.5 ° / -4.1 ° Yoğun kar yağışlı
- Pazartesi 2.1 ° / 0.1 ° Hafif karlı
- Salı 1.7 ° / -1.3 ° Puslu
Ağrı
15.03.2026
- İMSAK 04:50
- GÜNEŞ 06:13
- ÖĞLE 12:22
- İKİNDİ 15:42
- AKŞAM 18:21
- YATSI 19:38




