Doğudaki atıl arazilerde organik sebze yetiştiriliyor

Doğudaki atıl arazilerde organik sebze yetiştiriliyor

Doğu Anadolu´da uzun yıllar boş kalan arazilerde organik sebze ve meyve üretimi yapan çiftçiler, Haziran ayında toprakla buluşturdukları fidelerden ürün almaya başladı

- Daha önce işsizlik nedeniyle evde ya da kahvehanelerde zaman geçiren gençler, ilçedeki tarım arazilerinin değerlendirilmesiyle iş sahibi oldu

Yüksek rakımı ve sert iklimi nedeniyle yıllarca arpa ve buğday gibi ürünlerin dışında üretimin yapılmadığı kentte, son zamanlarda artan sebze ve meyve yetiştiriciliği, tarım arazilerindeki renkliliği de artırdı.

Gevaş ilçesinde yıllarca çorak kalan yaklaşık 7 bin dekarlık arazideki domates, biber, patlıcan, kabak, karpuz, kavun gibi sebze ve meyvelerin yer aldığı bostanların oluşturduğu renk cümbüşü, kentin girişine ayrı bir güzellik katarken, elde edilen verim ise çiftçilerin yüzünü güldürdü. 

Öte yandan, daha önce işsizlik nedeniyle evde ya da kahvehanelerde zaman geçiren gençler, ilçedeki tarım arazilerinin değerlendirilmesiyle iş sahibi oldu.

İlçede kiraladığı 150 dönümlük arazide organik domates, patlıcan, biber, karpuz, kavun gibi ürünler yetiştiren çiftçi Fatih Öksüz, 5 yıldan bu yana ilçede tarımla uğraştığını ve aldığı üründen memnun olduğunu söyledi.

İlaç kullanmadan organik ürünler yetiştirdiklerini ve diğer illere gönderdiklerini belirten Öksüz, "Günlük en az 30 işçi çalıştırıyoruz. Haziran ayında diktiğimiz fidelerde yetişen ürünlerin hasadına başladık. Çok verimli bir sezon geçireceğimize inanıyoruz. Burada yetiştirdiğimiz ürünleri kentte satıyoruz. Bunun yanında diğer illere de gönderdiğimiz ürünler var. Son zamanlarda Van´da yetiştirilen ürünlere ilgi artıyor. Bu nedenle pazar sorunu yaşamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarlada çalışan işçilerden Ali Eratik ise bahçeler sayesinde işsizlikten kurtulduklarını anlatarak, daha önce iş imkanlarının olmadığını dile getirdi. 

Sebze ve meyvecilik açısından Gevaş´ın çok verimli bir yer olduğunu vurgulayan Eratik, "Şu anda bulunduğumuz tarlada günlük 35 kişi çalışıyor. Ancak diğer bahçelerle birlikte çalışan sayısı artıyor. Bu iş sayesinde kızlarımız evlerinde boş oturmuyor burada çalışarak para kazanıyor. Bu yılki hasat dönemimiz başladı ve verim beklediğimizden daha iyi. Organik ürünlerimize vatandaşlarımız da büyük ilgi gösteriyor. İnsanlar kent merkezinden buraya gelerek organik ürünler almanın mutluluğunu yaşıyor. Ürettiğimiz ürünleri başka illere de göndererek Van´ın adını duyuruyoruz. Biz destek veren herkese teşekkür ederiz" diye konuştu. (AA)

/resimler/2015-8/11/0914080871895.jpg

/resimler/2015-8/11/0915436655053.jpg

/resimler/2015-8/11/0917030719137.jpg

/resimler/2015-8/11/0919344315860.jpg



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor