ATLI ULAŞIM HALEN VAR

Bazı Meraklılar Bu Geleneği Sürdürüyor

Güncel 19.11.2014 09:09:56 0
ATLI ULAŞIM HALEN VAR

Haber: Atilla Koç
Geçmişte ulaşım aracı olarak kullanılan Atlar, motorlu araçların çoğalması ile birlikte adeta yok olmuşlardı. Ancak yıllar sonra anlaşıldı ki ata binmek, sadece bir yerden bir yere gitmenin ötesinde bunun aynı zamanda bir spor çeşidi olduğu anlaşıldı.
Bazı meraklı hemşehrilerimiz eski gelenekleri yeniden yaşatıyorlar. Kendileri için besledikleri atları kısa mesafeli gidiş gelişlerde kullanmaya başladılar. Özellikle komşu Iğdır’da yaygınlaşan at biniciliği Doğu Beyazıt’ta da az da olsa bulunuyor.
Uzmanların ifadelerine göre binicilik, kan dolaşımı ve solunum sistemi üzerinde son derece olumlu etkiler yaratıyor. At biniciliği aynı zamanda kişinin duruşunu düzeltiyor.
Uzmanlardan alınan bilgiye göre atın ritmik yürüme biçimi binicinin bu yürüyüşe sürekli uyum sağlamasını gerektirir. Böylece değişik kas grupları, özellikle de pelvik kaslar ve duruş kasları çalışır. Binilen at hızlandıkça binicinin farklı kas grupları da (kuadriseps ve diz ardı kirişi gibi) yoğun bir şekilde çalışmaya başlar.
Atın doğal yürüyüşüne sağlanan uyum ve doğru biniş oturuşu bir araya geldiği zaman kişinin omurgası, eklem hareketliliği ve birçok kas grubunun durumu güçlenir.
At ulaşım Doğu Beyazıt’a gelen yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Turizmle ilgilenen kişilerin böyle bir olanak sağlamaları durumunda ilginin yoğun olacağını söyleyen turizmci Mustafa Ünal “ gelen yabancı turistler atla İshakpaşa Sarayına gidip gelebilirler. Böyle bir uygulama başlatılırsa bu, ilçe turizmine değişik bir hava getirecektir” dedi.

Anahtar Kelimeler: ATLI ULAŞIM HALEN VAR
  • BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,62% 0,03
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,43% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Egazete


  • Cumartesi 34.9 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Pazar 33.2 ° / 16.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.7 ° / 17.3 ° Güneşli

Ağrı

02.08.2025

  • İMSAK 03:20
  • GÜNEŞ 05:01
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:11
  • AKŞAM 19:28
  • YATSI 21:01