MEHMET KOÇ


PANDEMİ İÇİN FAHRİ MÜFETTİŞLİK…

Onun için eskiye nazaran biraz da değişik uygulamalara gitmek icap ediyor.


17 günlük bir tam kapanmadan sonra pandemi yasak ve önlemleri biraz gevşetildi.

 Eskiden farklı olarak, 2 aşısını da yaptırmış olan 65 üstü vatandaşlar, gece yasağının başlayacağı saate kadar sokağa rahatlıkla çıkabilecekler.

Aşısını yaptırmış olanlara tanınan bu pozitiflik, çok isabetli olmuştur. . Böylece aşı olmak teşvik edildiği gibi, bir kısım küçük esnafın ticareti için de yararlıdır.

Öte yandan hastalık rakamlarının yeniden artmaması için de her kesin maske, mesafe ve temizlik kurallarına titizlikle uyması lazım gelir.

Bakanlık tarafından belirlenen ve bilimsel olarak da tespit edilen önleme kurallarına uymazsak, bunun sonucunda hiç arzu etmediğimiz pandemi rakamları tekrar yükselir ve doğal olarak yasaklar da yeniden gelecektir. 

Bu itibarla bu küresel hastalığın baş  suçlusu ve sorunlusu, kurallara uymayanlardır. Nitekim kurallara harfiyen uyan bir çok ülke, normal yaşama geçmiş duruma gelmiştir. 

Onun için eskiye nazaran biraz da değişik uygulamalara gitmek icap ediyor. Örneğin, özellikle maske takmayanlara uygulanacak müeyyidelerin etkili olabilmesi için kolluk kuvvetleri yanında bazı vatandaşların da  fahri olarak görevlendirilmesi gerekir.

Nasıl ki trafikte, polislere ilaveten fahri müfettişler de görev yapıyorsa, bazı vatandaşların da kolluk gücü gibi, maske takmayanlara müdahale edebilme yetkisi tanınmalıdır.  

Böylece özellikle maske takmayanlara hiç bir şekilde fırsat verilmelidir. Bu hususta müsamaha edilmemesi durumunda öyle inanıyorum ki rakamlar hızla düşecektir.

Bu ve benzeri başka bir şekilde vatandaşların da olaya müdahil olması durumunda, işin ciddiyeti daha da anlaşılacak ve denetimler çok daha caydırıcı olacaktır.

Böyle bir uygulamaya geçmek zor olmasa gerek. Pandemi dönemine münhasır olmak üzere çıkarılacak bir genelge ile bazı vatandaşlar, ya da STK'lara görev vermek suretiyle yoğun ve yaygın bir şekilde mücadele edilebilir.

Bir diğer konu ise, mademki çift aşılı vatandaşlar sokağa çıkabiliyor, o halde lokanta ve caffeler de açık olsun, sokağa çıkabilenlerle her iki aşısını da olan vatandaşlar, buralarda yemek yesin, çay kahve içebilsinler.

Böyle bir durumda bir kısım esnaf da fazla sıkıntı yaşamadan yaşamını sürdürebilir.

  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30