MEHMET KOÇ


KAMUDAKİ MÜLAKAT SINAVLARI

Tamamen takdire ve keyfiliğe dayanan bu sistemin kaldırılması lazım.


Zaman zaman çeşitli eleştiriler alsada yasalara göre görevini tarafsız bir şekilde yapmaya gayret eden, dolayısıyla  siyasete fazla bulaşmamış kurumlarımızdan biri de, ÖSYM.

O nedenledir ki zeki ve çalışkan liseliler, aracısız ve torpilsiz bir şekilde iyi üniversitelerde okuma fırsatı bulabiliyorlar.

Aynı şekilde okulunu başarı ile bitiren ve çeşitli kurslarla bilgilerini takviye eden üniversiteli gençler, yine ÖSYM denetiminde yapılan KPSS  sınavlarında da hak ettikleri puanları alabiliyorlar.

Bu noktaya kadar her şey yolunda gidiyor ve gençler hakkıyla ve torpilsiz bir şekilde yarışabiliyor.

Bütün bu zorlu imtihanlardan sonra yapılan MÜLAKAT sınavlarını ise anlamak ve savunmak çok güç.

Sözlü sınav adı altında yapılan elemeler, toplum vicdanında hiç bir zaman itibar görmüyor. Aksine insanları yaralıyor, sızlanmalara, şikayetlere ve yakınmalara sebebiyet veriyor.

Çünkü mülakat sınavları daha çok tarafgirlik ya da ideolojik düşünceler doğrultusunda yapıldığı için, daha iyisini daha donanımlısını bulmaya yönelik değildir.

Bilgi ve yeteneğin tamamen ötesinde, bazen sol görüşlülük, bazen muhafazakarlık yada milliyetçilik; mülakat sınavlarında bir avantaj olabiliyor.

Bütün bunların sonucunda ÖSYM de yüksek puan alan yada çok iyi bir üniversiteden mezun olan adaylar, mülakat sınavlarında rahatlıkla elenebiliyorlar.

Tamamen takdire dayalı, sübjektif ve BİR KAÇ DAKİKALIK anlamsız mülakatlarla, gençlerin elenmesi, umutsuzluğa sevk edilmesi, geleceklerinin belirsizleştirilmesi son derece yanlıştır.

ÖSYM tarafından yapılan yazılı sınavlarda başarılı olmuş bir genç, olsa olsa şu sebeple işe alınmayabilir.

Suç işlemiştir ya da gerekli sağlık koşullarına uygun değildir. Hepsi bu kadar.

Suç işleyen kişinin durumu sabıka kaydıyla belli oluyor zaten, sağlık yönünde yetersiz olanların da  durumları doktor raporu ile anlaşılıyor. Bu engellere karşı tabi ki denecek bir şey olmaz.

Ancak adayların, yazılı sınavlarda aldıkları yüksek puanlara rağmen mülakat sınavı gerekçe gösterilerek elenmesi, halk arasında idareye bir güvensizlik olarak değerlendiriliyor.

Tamamen takdire ve keyfiliğe dayanan bu sistemin kaldırılmasında toplumsal kaynaşma için de büyük yararlar vardır.

Görülecektir ki bu mülakatlar kaldırıldığında, kendi yeteneği ile kamu görevlisi olmuş, kişilik sahibi ve çalışma azmi yüksek bir kamu görevlileri oluşur ki bu da istenen bir durumdur.

  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54