MEHMET KOÇ


İSMEN İLÇE CİSMEN BÜYÜK İL

İSMEN İLÇE CİSMEN BÜYÜK İL


Doğu Beyazıt son yıllarda çok değişti. Dışarıdan gelenle bu değişimi daha çok fark ediyor, bu, öyle bir değişim ki büyük kentlerde yaşayan hemşerilerimiz buraya geldiklerinde farkı daha iyi görüyorlar. Gelişmiş bölgelerde yaşadıkları yaşam standardının az çok benzerini burada bulabiliyorlar.

İçme suyu düzenli bir şekilde akıyor, Balık Gölü suyunun arıtım tesislerinde temizlenerek kesintisiz bir şekilde akması ilçeyi gerçekten ihya etmiştir, su konusundaki kayıp ve kaçak ise asgari seviyelerde seyrediyor. Kabul etmek gerekir ki Doğu Beyazıt Belediyesi, su düzenini büyük ölçüde zapturapt altına almış bulunuyor.

Şehir içi toplu taşıma hizmetleri kurumlaşmış durumdadır, Otobüs, midibüs ve minibüsler duraklarda sıralı halde yolcu taşıyorlar, tıpkı büyük kentlerde olduğu gibi. Ulaşımda, kartlı sistem başarılı bir şekilde uygulanıyor, başka yerlerden bir farkı var o da, kart alamayan yoksul hemşeriler yetkililerin izniyle ulaşım araçlarından yararlanabiliyorlar.

Bazı restoranlar her gün yöresel yemekler çıkarıyor, işçiliği yüksek olan ünlü Abdigor köftesi öyle çoğalmış ki artık sıradan bir yemek haline gelmiştir. Bir cadde veya sokakta onlarca restoran ve kebapçıyı sıralı olarak bulmak mümkündür. Urfa” adıyla o kadar kebapçı var ki, hangisine gireceğini karıştırıyor insanlar.

Doğu Beyazıt'ta nerede ise bütün marketler mevcut, Ağrı ve Iğdır'dan önce Migros, açıldı. Ayrıca Türkiye'nin her tarafından yaygın olan diğer marketler de fazlasıyla bulunuyor. Keza ilçedeki fırın sayısı ve çıkarılan ekmeklerin çeşitliliği ise doğrusu başka yerlerde yoktur.

Her türlü hizmet sektörü fazlasıyla mevcuttur. Kuaförler, güzellik salonları, gelinlikçiler, lüks düğün mekanları, Caffe- pastaneler, Saray yolunda modern çay bahçeleri hasıla gerekli olan ne varsa tümünü bulmak mümkündür.

Türkiye var olan 50 dolayındaki bayan futbol takımından iki tanesi Doğu Beyazıt Spora aittir. Sporda çok büyük bir başarıdır bu, hayatını tamamen spora adayan, bunun dışında hiç bir iş yapmayan Başkan Rıza Sorak'ın, çabaları sonucu oluşturulan bayanlar A takımı geçen yıllarda 2. Ligde oynarken, finansman sıkıntısı ve sahipsizlik nedeniyle şu sıralar 3. Lige düşmüş bulunuyor.  

Doğu Beyazıt'ın Olumsuzlukları;

İlçede yaşam alanları yok denecek kadar azdır. Çok katlı binalar her geçen gün daha da çoğalıyor, fakat bırakınız yeşil alan kısmını, bu binalarda oturanlar için araç parkı bile düşünülmüyor. Onun için de umuma ait olması gereken cadde ve sokaklar tamamen otoparka dönüşmüştür. Kaldırımların bir kısmı da bazı uyanık esnaf tarafından kullandığı için vatandaşlar ancak yol ortasında yürümek zorunda kalıyorlar.

Cadde ve sokaklar günübirlikçilik amacıyla İran'a gitmek için alınan minibüslerle dolu, bırakınız araç ile geçebilmeyi yayalar bile sokaklarda zar zor yürüyebiliyor,

Yağmur yağdığında çamur ve su birikintileri sıkıntısı, bir de eski bir görüntü olan, halk arasında şoretan olarak adlandırılan borulardan cadde ve sokaklara insanların üzerine kar ve yağmur suları akıtılmaya devam ediliyor.

Hafif rüzgarlı havalarda bile toz- toprak ve hortum( bobelisk) adeta nefes kesiyor. Yollarda hız kesen kasisler olmadığı için özellikle Abdulbari Gozal caddesinde süratle geçen araçların yarattığı tehlike ve toz, duman tam bir eziyete dönüşüyor.

Belediye araçları, caddeleri sürekli sulasa da tozun önüne yeterince geçilemiyor. Altyapı yetersizliği, toprak damlar, toz ve çamurun ana menüsü.

Bir doğa harikası olan Kalus Kayalıkları ve yakınındaki Karabulak kırsalında oluşturulan çöplük, çevreyi çirkin bir şekilde kirletmeye devam ediyor. Çöplükten havalanan plastikler çevreyi adeta poşet tarlasına çevirmiştir. Iğdır- Doğu Beyazıt yolunda seyahat edildiğinde çöplüklerden havalanmış ve çevreye konmuş poşetleri hemen görmek mümkündür. Çünkü her yer poşet, her yer çöplük olmuş durumda.

Elektrik bir geliyor iki gidiyor. Voltaj, o kadar düşük ki çoğu elektrikli aletleri çalışmıyor, çalışanlar da voltaj düşüklüğünden dolayı arıza veriyorlar. Elektrik kesildiğinde ise bir anda yüzlerce mini jeneratör devreye giriyor, ilçeye yabancı olanlar sanıyor ki caddelerde motosiklet yarışı yapılıyor. Nerede ise her işyerinin jeneratörü vardır.

İnternet sık sık kesiliyor ve hizmet aksamalarına sebep oluyor. Her hangi bir arıza olduğunda tamir için ta Ağrı'dan eleman bekleniyor, bu gibi gecikmeler iş hayatını aksatmakta, insanları maddi ve manevi yönden mağdur etmektedir. Alacağında şahin olan İnternet idaresi, her nedense hizmet sunmada yetersiz kalıyor.

Aslında bu sıkıntılar, çözümsüz değildir. Hiçbir harcama yapılmadan sadece bir talimatla bunları önlemek mümkündür. Önemli olan yetkililerin bunlara dikkat etmesi ve bunları görebilmesidir. Bu da zor değil, sokaklarda bir tur atıp oradan da Karabulak'a giden bir yetkili bu yazdıklarımın tamamını gözlemleyebilir.

Özellikle de ilk olarak siyaset yapmaya hazırlanan Doğu Beyazıt'lı milletvekili adaylarına duyurulur.

 

  • Salı 18.2 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 21 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

16.04.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:13
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:17