Hüseyin DEMİR


GENÇLER VE KADINLARIN İSTİHDAMININ ARTIRILMASINI DESTEKLEYECEK PROJELERE İMZA ATABİLECEK DERNEKLERE İHTİYAÇ VAR!

DOĞUBAYAZIT’TA FAAL OLAN 34 DERNEĞİMİZ MEVCUT.


Mevcut derneklerimizin kuruluş ve faaliyet amaçlarını teker teker inceledim. Açıkçası Doğubayazıt, sivil toplum kuruluşları bakımından çok fakir bir durumda.

Gençler, kadınlar ve özellikle bu kesimin istihdamının artırılması, girişimciliğin desteklenmesine yönelik faaliyet içinde olacak sivil toplum kuruluşlarının olmamasını, çok büyük bir eksiklik olarak görüyorum.

Özellikle gençler ve kadınlara yönelik sayısız projeye hibe desteklerinin olduğunu biliyor ve görüyoruz.

Bakınız;

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü her yıl derneklere hazırladıkları projeler kapsamında yardım yapmaktadır.

Avrupa birliği tarafından finanse edilen, dernekler eliyle sayısız yararlanılabilecek proje mevcuttur.

Birçok vakıf özellikle kadın ve gençlere yönelik projelerin finanse edilmesine dernekler vasıtasıyla destek olmaktadır.

Valilikler, kaymakamlıklar ve diğer kamu kurumları ile dernekler işbirliği neticesinde gerçekleştirilebilecek birçok proje bulunmaktadır.

Üniversiteler ve dernekler işbirliğiyle gerçekleştirilebilecek birçok proje bulunmaktadır.

Açıkçası sayısız kurum ve kuruluşlar ile birçok alanda ortaklaşa projeler üretilebilir.

Bugüne kadar millete fayda sağlayacak böylesine önemli projelerden Doğubayazıtlı kardeşlerimin faydalanamamış olması büyük kayıp. Doğubayazıtlı kardeşlerimin bu tür projelerden faydalanması için birilerinin ön ayak olması çok büyük bir toplumsal bilinçlenmeyi de beraberinde getirecektir diye umut ediyorum. Doğubayazıt’ta millete faydalı olmak isteyen sayısız insanın olduğuna inanıyor ve bu konuda yol gösterebilecek bir organizasyonun kurulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Doğubayazıt’ın gelişimi, kadınların desteklenmesi, gençlerin geleceğine ışık olma gayreti ve desteğini gösteren Doğubayazıt Belediye Başkanı Sn. Yıldız Acar’ın, derneklerin kurulmasına teşvik, projelerin yazımı ve desteklenmesi konusunda öncülük etmesinin sonuç alma noktasında, çok büyük katkılarının olacağına inanıyorum. Belediye bünyesinde profesyonel bir ekip kurularak Doğubayazıt’ta yapılabilecek projelerin tespiti, projeleri yürütebilecek derneklerin kurulmasına öncülük edecek donanımlı isimlerin, toplum için hayırlı işlere imza atmalarının teşvikinin yapılması, dernekler aracılığı ile yapılabilecek projeler hakkında toplumun bilgilendirilmesi vebu alanda toplumsal hizmet yapmak isteyen bireylerin gerekli donanıma sahip olmaları için eğitim verilmesi, hibe projeler veya uygulanabilecek projeler hakkında bugün veya ileride oluşabilecek projeler konusunda, sivil toplum kuruluşları ile irtibat halinde olacak bir ekibe ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Konunun anlaşılması için size duyduğum örnekten bahsetmek istiyorum.

Avukat Sevda Hanım dediğim bir ablamız, kardeşimiz vardı. Geçen sene kovit-19 dan dolayı vefat etti. Allah mekânını cennet eylesin.

Sevda Hanım, 2014’te Mardin’e gezmeye gitmiş, gezi sırasında bir köyün yakınlarında arabaları bozulmuş. Anlattığına göre arabaları bozulunca köylüler tamirci gelene kadar evlerinde misafir etmiş ve yemek ikramında bulunmuşlar. Ekmek olarak tandır ekmeği varmış sofrada. İlk kez tattığını ve çok beğendiğini anlattı. Tamirci gelmeyince köylüler o gece onları ailecek misafir etmişler. İyiliğin altında kalmamak adına bir şeyler yapmak istese de köylüler kabul etmemiş.

Ankara’ya döndüğünde 8 bayanın çalışacağı, bir engellinin ve bir erkeğin çalışacağı ayrıca Projenin gelirleri ile üniversitede okuyan öğrencilere ve köyde okuyan öğrencilere burs olarak dağıtılacak şekilde 2 yıl süreli tandır projesini hazırlamış.

Köyün muhtarını aramış projeyi anlatmış. Kadınlar tandır ekmeği üretecek, ekmekler şehirde marketlerde satılacak. Eğer kadınlar kabul ederse bir dernek kurup dernek üzerinden bu projeyi gerçekleştirelim diye görüşmüş. Kadınlar kabul etmiş. Derneğin kurulumu, projenin yazımı, takibini hepsini yapmış. Sonunda proje 240 bin TL hibe kredi çıkmış. Tabi meseleyi kısaltarak anlattım.

Sonuç olarak önemli olan 10 insan ve sayını bilmediğim çokça öğrenci bu işten faydalandılar. Sevda hanım, ön ayak olmasıyla böyle güzel bir proje hayata geçti.

Ön ayak olunması durumunda Doğubayazıt’ta sayısız proje gerçekleştirilebilir. Belki Doğubayazıt Belediye Başkanı Sn. Yıldız Acar hanımefendinin bu konuda çalışmaları vardır. Bilemiyorum ama yoksa bu konuda öncülük edecek tek isim olduğunu düşündüğüm için bu yazıyı yazma gereği duydum.

Sevgi ve saygılar.

  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli

Ağrı

18.04.2024

  • İMSAK 03:48
  • GÜNEŞ 05:19
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:56
  • YATSI 20:20