Fırat Beyazıt ÇELİK


DOĞUBAYAZIT´LININ DİK DURUŞU?

.


         Doğubayazıt´lı olmak bir ayrıcalıktır, şereftir, onurdur. Ben her zaman Doğubayazıt´lı olmaktan şeref ve onur duydum. Doğubayazıt´ın ekmeğini yedim, suyunu içtim, Hiçbir zaman Doğubayazıt´tan çıkarım bittiği zaman kötülemedim, ama gel, gelelim birkaç çakal sürüsü Doğubayazıt´ın sırtından kazanıp, başka yerlere mülteci olarak yerleşip, Doğubayazıt´a ve Doğubayazıt´lıya verip, veriştiyorlarmış.

          Doğubayazıt candır, Doğubayazıt´lı damarımdaki kandır. Türkiye´nin bir çok yöresinde yaşıyoruz, kimimiz iş adamı olmuş, kimimiz esnaf, kimimiz memur, kimimiz yazar-gazeteci, kimimiz şair, kimimiz emekçi olmuşuz, ama gururlanarak Doğubayazıt´ın ismini şerefle taşımışız.

             Doğubayazıt bir turizm cennetidir. Heybetki Ağrı dağı´nın melül bakışı, İshakpaşa sarayı´nın tarih kokusu, Buz Mağaraları, Meteor Çukuru herkesi mest eder, Ehmede Xanı öncümüzdür.

          Hiçbir ülkeye nasip olmayan, bize nasip olan 168 rengarenk Ağrıdağı eteğinde yaşayan kuş çeşidi mevcuttur. Bu kuşlar Doğubayazıt dışında hiçbir yerde yaşama şansları yoktur. Çünkü doğdukları ve yaşadıkları yer Doğubayazıt´tır.

          Bu kuşlar için Milli park ilan edildi. Ve milli park alanı kuruldu. Karaca  köyü ile Gültepe köyü arasında Golf sahası yapıldı. Dünyanın bir çok yerinden gelenler  oldu, sembolik olarak golf yarışmaları düzenlendi. Ne hikmetse bu da Doğubayazıt´a reva görülmedi ve proje durduruldu. Yani anlayacağınız bu anlamlı projede Allaha emanet bırakıldı.

          VİLAYET OLMAMIZA NE OLDU?...

              Doğubayazıt Gazetesi çıktığından bu yana avazı çıktığı kadar bağırdı, yazdı İl olmamızı geri istiyoruz, diye. Yetkiler yetkisiz kalınca sağ olsun iş adamı M.Emin Tanrıverdi bir ekip oluşturdu, vilayet sıfatımızı geri almak için çok uğraştı, ama o da yoruldu ve bıraktı.

DOĞUBAYAZIT´LILARDAN, DOĞUBAYAZIT´A BAKIŞ

         FEVZİHAN ARAS

         Benim açımdan Fevzihan Aras Doğubayazıt´lılar için tam bir ekmek teknesi. Öncülük Yaptığı  Doğubayazıt´ta faaliyet gösteren Ehmede Xanı Üniversitesi. Baran Güzel sağolsun bunun ceremesine katlandı. Fevzi Aras bir devlet kapısı gibi. Kapısına giden hiçbir Doğubayazıt´lıyı boş çevirmedi, her kesin sofrasına aş oldu, ekmek oldu. Fevzi Aras, Baran Güzel ve Mahmut Okçu´nun sayesinde evine aş ve ekmek götüren insanlarımız çoktur.

METİN ÖZTÜRK

           Sevgili Metin Öztürk Eskişehir ve İstanbul arasında mekik dokuyor. Mütehhitlik yapıyor, Kengi hemşerisine iş sahası açıyor.O da elinde gelince Doğubayazıt´lılara yardımcı oluyor.

         Metin Öztürk, Rahmetli babası Abdulhamit Öztürk´ün mirasını almış, en iyi şekilde onun gittiği yolu şımarmadan, takip ediyor. Doğubayazıt´lı, şunu beyan ediyor:

        ?Doğubayazıt halkı onurludur, ticareti en iyi bilenlerdendir. Kendilerinden ödün verirler ama, asla kimseye zarar vermezler. Bunun için ben Doğubayazıt´lı hemşerilerim ile her zaman gurur duyuyorum.?

ALİ ERYILMAZ

          Ali Eryılmaz, sevdiğim, saydığım bir ağabeyimdir. Gururlu ama asla kibirli değil. Bodrum´da bulunan Doğubayazıt´ların yardım meleğidir. Kendisi ve eşi Güler yengemiz çocuklarının üzerlerine kanat germiş, yaşamlarını sürdürüyorlar. Yani Bodrum, denince Eli Emce her Doğubayazıt´lının aklına gelir.

         HÜSEYİN TURAN

        Hüseyin Turan (Hacı Cihangir Turan´ın oğlu) benim açımda güzel bir dost, seside kendisi kadar güzel. Onada  Doğubayazıt´ı sordum, zor bir cevap, dedi ve sonra beni aradı, Doğubayazıt halkı merttir, ekmek veren, yardımı seven kişiliğe sahiptir, iyi ki, biz Doğubayazıt´lıyız,dedi.

          ABDULLAH SEMETAY

            Ben memleketimi çok seviyorum, her sene hayır işlerimi götürüp, Doğubayazıt´ta dağıtıyorum. Her kim Doğubayazıt´a bir akçe faydalı oluyorsa, ben fazlasını yapıyorum.

FERİT AY VE BAY-DER

       Sevfili dostum Ferit Ay bir derviş gibidir. Yardım sever kişiliği, her kesin dar günün dostudur Ferit at ve yengemiz Zübetde Ay. Ben kaza geçirdiğimde bana geldiler, Ferit Ay haklı olarak BAY-DER konusundaki tepkisini şöyle dile getirdi:

          ?BAY-DER de hala eski Doğubayazıt zihniyeti var sanki, O kadar Doğubayazıt´a bağlı köy dernekleri var, Bir gün bu derneklerin yanında hiçbir BAY-DER yöneticisini görmedik.Ne yani şartmı illada Doğubayazıt´ın yerlisimi olmak lazım.? Oysa BAY-DER her kese öncü olmalı, ama kendileri bilirler.?

M.NURİ BARIŞ

         Doğubayazıt´ı en iyi bilenlerden M.Nuri Barış´a da sorduk, O Doğubayazıt´lıları ikiye ayırıyor. Bir kesim Doğubayazıt´lı görgülüdür, kendisini bilir ve kişiliğini tanır. Bir kısmı ise parası ile konuşur. Allah kimseyi sonradan görme yapmasın.

EWRE DİKİŞ TUTMUYOR

             Sevgili arkadaşım Turgay Kafkaslı 7-8 aydan beridir bir türlü yakalandığı hastalıklardan kurtulamadı. Her seferinde bir yerde arza veriyor. Bu da Lütfi Toktaş´ın meymenetsizliğinde olsa gerek.

         Rahmetli Mustafa Çamlıbel´in bir traktörü vardı. Biz o zaman çocuktuk, Mustafa abinin traktörü sürekli arza yapardı, Turagay gillerde Mustafa abilerin komşuları olduğunda, Mustafa abiye takılır, abi ewre gene arzamı yaptı? Mustafa abide Turgay´ı çok sevdiğinde Turgay´ın ismini ewre koymuştu. Lütfi Toktaş bu ewre lakabını gündeme getirdiğinden beri, sevgili kardeşim Turgat bir türlü kendisine gelemedi, Mustafa abinin evresi bir kaynakçı tamir etmeyi başarırken,  sayılı profesörler Turgay´ı kendisine getiremediler.

ANLAMLI SÖZLER

       Bizim Gazetenin başyazarı ve Yazı İşleri Müdürü Mehmet Koç´la bir ara sohbet ederke, bir lafıma karşılık şunu söylemişti:

          ?Kendi şahsi işleriniz ile mesleğinizi karıştırmayın, yoksa yaptığınız işin hiçbir anlamı kalmaz.?

           NEZİR ÇELİK

      Gazetemiz sahibi Nezir Çelik sürekli kullandığı güzel bir laf var, hoşuna gitmediği bir şey olursa şunu der:

     ?Berde bıra bıçere  (Bırak  otlansın)?

MUTLULUKLAR

           Sevgili dostum Muzaffer-Yıldız İsmailoğulları´nın kızları Merve İsmailoğulları ile Hüseyin  Gülener ile aileler arasında yapılan bir törenle nişanlanmışlardır.

İsmailoğulları ve Gülener ailelerini tebrik eder, gençlere mutluluk diler ve kutluyorum.

Seneye düğünde görüşmek üzere.

     

  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52