MEHMET KOÇ


AĞRI’NIN BÜROKRATİK TEMSİLİYETİ

.


90’lı yıllarda bakanlıkların merkez teşkilatlarında, benim de aralarında bulunduğum Ağrılı bürokratlar, nerede ise her kademede yer alıyorlardı. O zamanki siyasi anlayışa göre Ağrı milletvekilleri de, dönemlerinde en azından mevcut bürokratları siyasi saldırılardan koruyorlardı. 

Böyle olunca da her hangi bir iş takibi için Ankara'ya giden Ağrılılar, milletvekillerine yük olmadan çoğu zaman bu bürokratlar aracılığıyla işlerini takip ettiriyor ve birçok resmi sorununu kısa sürede çözebiliyorlardı.

Ancak daha sonraki yıllarda, Ağrılı bürokratlar tek tek görevden alındı ve Ağrı, kısa sürede bürokratik temsiliyetten yoksun kaldı. Ankara'da, Ağrılı bürokratların görevden alınması ve yerlerine yenilerinin atanmaması, Ağrılıların işlerini son derece zora soktu ve bu zorluk her geçen gün artarak devam ediyor.

Şu kadarını ifade edeyim, 90'lı yıllarda genel müdürlük seviyesinde 5-10 civarında Ağrılı bürokratın bulunduğu Ankara'da, şimdilerde üst yönetimde hiç Ağrılı memur kalmamıştır. Bu durum, Ağrılıların Ankara'da temsil edilmesi ve sorunlarının çözümü konusunda ciddi bir eksiklik oluşturuyor.

Ağrı eski milletvekilleri merhum Mikail Aydemir ve merhum Yaşar Eryılmaz ile Allah uzun ömürler versin, Çevre eski bakanı Ziyattin Tokar; Ağrılı çok sayıda bürokrat atadılar ya da atanmalarına vesile oldular. Hele ki Sayın Tokar, üst yönetim atamalarında adeta rekor kırmış bir bakanımızdır.

Ne var ki daha sonra seçilen Ağrı milletvekilleri, yeni atamalara aracılık yapmadıkları gibi mevcut bürokratları da korumadılar. Dolayısıyla bu durumdan yine Ağrılı hemşerilerimiz etkilendi.

Çünkü Ağrılılar, Ankara'ya geldiklerinde eskisi gibi sağlık vs. gibi işlerini halletmek için gereken bürokratik desteği bulamıyorlar. Milletvekillerinin, bürokrat atamaları hakkındaki olumsuz davranışları, sonuçta Ağrılı hemşerilerimizin mağduriyetine de sebep olabiliyor.

Ağrı ilinin Ankara'daki bürokratik temsiliyet sorununun çözümü için acil adımlar atılması gerekmektedir. Önceleri mevcut vekiller, bürokratlardan, aday olurlar diye endişe duyuyorlardı ve bu yüzden bürokratların öne çıkmasını istemezlerdi. 

Ancak artık o endişe de tamamen ortadan kalkmıştır. Çünkü aday tespiti formülü değiştirmiştir. Bir bakıyorsunuz  bürokratlıkla alakası olmayan, devlet tecrübesi bulunmayan, adı sanı bile duyulmayan biri, listenin ilk sırasına tezgah kurmuştur. O sebeple bürokratlardan endişe duymaya gerek kalmadığı için tez elden Ağrılı bürokratların atanmasına aracılık etmekte fayda vardır.

Ağrılı vatandaşların sorun ve sıkıntılarını gidermek için, bürokratik süreçleri rahatlıkla geçmesi çok önemlidir. Hele hele Alanında yetişmiş nitelikli hemşerilerimizin Ankara'da görev almasını sağlamak vatandaşlar için önemli bir avantajdır.

Binaenaleyh, ancak bu şekilde, Ağrı ilinin Ankara'daki bürokratik temsiliyet sorunu çözülebilir ve Ağrılı vatandaşlar, hak ettikleri hizmetlere daha kolay ve etkin bir şekilde ulaşabilirler.

  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli

Ağrı

28.04.2024

  • İMSAK 03:31
  • GÜNEŞ 05:05
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:06
  • YATSI 20:34