MEHMET KOÇ


AĞRI, AĞIRLIĞINI KOYDU

AĞRI, AĞIRLIĞINI KOYDU


Bu zamana kadar yapılan seçimlerde Ağrı´yı, ?çantada keklik´ gören siyasi anlayış bu kere Ağrı Dağına tosladı. Öyle bir tosladı ki param parça oldu.

Dikkat edilirse Ağrı, siyaset mağdurlarının kurduğu yeni partileri hep desteklemiştir. 12 Eylül yönetimine karşı Özal´ın AKP´sini desteklemiş, daha sonra da vesayetçi anlayışa karşı çıkan Erdoğan´ın AKP´sine destek vermiştir.

Merhum Özal döneminde bir keresinde milletvekillerinin tamamı ANAP´tan seçilmişti. Keza o sırada belediye Başkanlıklarının tümü ANAP´ın eline geçti.

ANAP döneminde kısa süreli olsa bile yine de Ağrı´ya bir bakanlık verildi, Yaşar Eryılmaz Sağlık Bakanı oldu. Hemşerilerimiz, kısa sürede bakanlığın yararlarından istifade etti,  Ağrı´ya, sağlık ve dış ticaret alanında ciddi olanaklar sağlandı.

Daha sonra merhum Özal´ın partiden ayrılarak Cumhurbaşkanı olmasıyla yeni yönetim, Ağrı´ya sırtını çevirdi,  Ağrı halkı da bu gün yaptığı gibi yeni siyasi arayışlar içine girmişti.

2002 yılında, siyaset sahnesine çıkan AKP, Erdoğan´ın yaşadığı mağduriyetler ve partinin Kürt Sorununa olan yaklaşımı nedeniyle Ağrı´da, çok yüksek oranda tercih edildi.

Daha ilk seçimde çoğunluğu alan AKP, 2. seçimde vekillerin tamamını kazandı, aynı şekilde o dönemde belediye başkanlıkları da büyük ölçüde AKP´ye geçti.

Sonraki seçimlerde adeta Ağrı´yı ?çantada keklik´ gören iktidar, milletvekili adaylarını belirlerken bile halkı görmezden geldi, memur tayın gibi milletvekillerini resen belirledi.

Çok yetenekli aday adayları olmasına rağmen, bir kısım parti yetkililerine yakın olan ya da ilde görevli bürokratlara danışılarak çok düşük profilli bazı kişiler, Ağrı halkına adeta dayatılmıştır. Bu mantıkla yapılan aday tespiti, hem milletvekilleri için yapıldı hem de belediye başkanları için.

Dolayısıyla Ağrı Milletvekilleri tam bir biat içinde oldular ve Hükümeti hiç rahatsız etmediler, böyle olunca da Ağrı´nın beklentileri boşa çıktı ve bir iyileşme görülmedi.

Ağrı milletvekilleri adeta birer bürokrat gibi davrandılar ve hükümeti hiç rahatsız etmediler. AKP´li Emin Çalpan´ın dediği gibi bu dönemde Ağrılı bürokratların tamamı görevden alındığı halde vekillerin bir müdahalesi olmadı.

Türkiye genelinde başlatılan duble yollar hariç, Ağrı´ya kayda değer bir yatırım yada hizmet gelmedi.

Başlangıçta Ağrı´ya, bir bakanlık verileceği söylentileri çıkmıştı fakat o da olmadı. Bunun üzerine halk, yavaş da olsa tepkisini koymaya başladı. Öyle ki zafer sarhoşluğu içinde olan AKP, bunu bile fark edemedi.

Oysaki Yerel Seçimlerde, bu tepkiler bariz bir şekilde ortaya konulmuştu, lakin bunu da göremediler. Çünkü artık halktan uzaklaşmış bir AKP vardı siyaset sahnesinde. Yerel seçimler yapılıyordu AKP´yi temsilen il başkanı Abbas Aydın dışında kimse yoktu ortalıkta.

Ağrılılar baktı ki bu uyarıların hiç biri ciddiye alınmıyor, bu kere 7 Haziranda toptan bir tepki koydular, öyle bir tepki gösterildi ki, sandıklar açıldığında adeta bir şok yaşandı, Ağrı´da AKP, bir kalemde silinmişti.

Eski Ağrı gitmiş, Yeni Türkiye gibi adeta yeni bir Ağrı ortaya çıkmıştı. Bu yenilgiyi, baskı ile geçiştirmek abesle iştigal olur. Yenilginin nedenini AKP´nin, Ağrı´ya olan ilgisizliği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Kürt Sorununa yönelik neo söylemlerinde aramak gerekir.

Tabi ki AKP döneminde iyi şeyler de oldu. Bu dönemde Kürt Sorunu gündeme geldi, tartışıldı ve halk tarafından büyük ölçüde kabul gördü, hatta nerede ise çözüm noktasına kadar gelmişti.

 Fakat her nedense Erdoğan´ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra Kürt Sorunu, nerede ise rafa kaldırıldı. Erdoğan, beklenmedik bir çıkışla Kürt Sorunu yoktur diyerek yeni bir dönem başlattı.

Başbakanlığı döneminde başlatılan çözüm süreci adeta ilga edilerek yok sayıldı, öyle ki mevcut hükümet bile cumhurbaşkanının bu beyanatları karşısında şaşkınlık geçirdi ve zor durumda kaldı.

Binaenaleyh, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP´ye gidebilecek milliyetçi AKP oylarını engelleyeyim derken, verdiği beyanatlarla özellikle büyük kentlerde onlarca milletvekili kaybetti.

 

HASAN sUBAŞI
18.06.2015 09:47:55
memet bey doğrusunu yazmış yalaka adamları milletvekili yaptılar sanki memur tayın ediyorlar vatandaşın istemediği adamları belediye başkanı yaptılar şımardılar sonunda şamarı yediler

Orhan Ertuğruloğlu
21.06.2015 09:40:27
Sayın Mehmet Koç "Ağrı Ağrılılığını Koydu" başlıklı yazınız bence her siyasetçinin okuması gereken pilot alan raştırması niteliğinde. Bildiğiniz gibi ben Hollanda´da yaşıyorum. Hollanda ve İngiliz medyasını izliyorum. Hollanda´dan bakıldığında Erdoğan´ın IŞİD´den daha fazla Kürtlerden nefret ettiği izlenimi alınıyor. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak Türkiye´de ve yaşadığım Hollanda basınından edindiğim intibaya göre batı Avrupa´da AKP´nin Türkiye´deki Kürt barış süreci ve IŞİD´e karşı mücadeleye istekliliği konusunda şüpheler var.. Bunun en büyük nedeni Erdoğan´ın Kürt barış sürecini başlatmış olmaktan duyduğu pişmanlık herhalde. Erdoğan , Türkiye´deki ve bölgedeki Kürtleri Türkiye´nin en büyük düşmanları olarak algılıyor ve yönünü yeni bir saldırgan stratejiye doğru döndüğü görülüyor . Ağrı misalinde olduğu gibi ülkede daha önceden AK partiye oy veren muhafazakâr Kürtler, terk edildikleri için bu partiyi terk ediyor. AKP-MHP koalisyon hükümetini ancak bu şekilde izah edebiliyorum. Muhtemel bir koalisyon kırılan bağın bir daha kurulamamasına yol açacaktır. Bu bağlamda Suriye politikasına yeni bir ayar verileceği konuşuluyor. Oysa ki ? Kürt fobisin? den kurtularak çözüm sürecinin bir an önce başlatılması gerekiyor. Aksi takdirde benzeri görülmemiş bir çatışma kaçınılmaz olacaktır. Saygılarımla.Orhan Ertuğruloğlu

  • Salı 18.4 ° / 5.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli

Ağrı

23.04.2024

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:12
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:01
  • YATSI 20:27