Siyaset adaletsiz olmaz lakin adalet siyasetsiz olmalıdır.

Siyaset adaletsiz olmaz lakin adalet siyasetsiz olmalıdır.

Hüseyin DEMİR´in Kaleminden

Hüseyin DEMİR´in Kaleminden

Sizlere rahmetli Turgut Özallın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde ,Turgut Özal ile çalışırken tanıma imkanı bulduğum  Devlet  Eski Bakanı Eyüp Cenap Gülpınar abimizin bir sözü ile başlamak istedim. Cenap abimiz  Allah´ın rahmetine kavuştuğu için Cenap abimize, Turgut Özal´a hakkın rahmetine yürümüş hak eden tüm devlet büyüklerimize  Allahtan gani gani rahmet diliyorum (ruhlarına Fatiha göndermeyi unutmayalım dostlar)

Siyaset adaletsiz olmaz lakin adalet siyasetsiz olmadır bu söz Sn. Devlet Eski Bakanı Eyüp Cenap Gülpınar  abimiz  bir açılışta  benimde kulak misafiri olduğum hukuksal bir maruzatları olan  kendisinin yanına gelen seçmenlere söylüyordu 

Cenap abi diyordu ki!

Bugün Cuma günü, Cuma namazına gittiniz mi ?

Eğer gittiyseniz veya daha önce gittiyseniz

İnnallahe ye´mürü biladli velihsani ve îtei zilgurbâ ve yenha anil fehşai velmunkeri velbeğyi yeizuküm lealleküm tezekkürun

Anlamı: "Şüphesiz ki Allah, adaletli davranmayı, iyilikte bulunmayı ve akrabalara yardım etmeyi emreder. Fuhşu, kötülüğü ve zulmü yasaklar. Allah, sizlere düşünüp yapasınız diye öğüt verir" (en-Nahl, 16/90)

Sözlerini duymuşsunuzdur. Yüce Allah Müslümanlara her Cuma günü adaletli davranmayı hatırlatır ve adaletli olmanın öneminin ne kadar değerli olduğunu sürekli Müslümanlara hatırlatır .Şimdi sizin anlattığınız gibi olmaz evrak ve belgeleri görmek lazım hepsine detaylı bakmak lazım biliyorsunuzdur ben aynı zamanda avukat olan biriyim  ve haksızlığa uğramışsanız sizin hakkınızı korumak için elimden gelen bir şey olursa elbette yapacağım eğer haksız iseniz de hak yerini bulması için gerekli bir ceza verilmesi durumunda cezanıza razı geleceksiniz. Gelen kişiler arasında bir genç vardı siz isteneniz hemen çözersiniz büyükleri hemen devreye girdi cenap abi bırakın genç konuşsun  Genç´in sözlerini bitirmesine müsaade etti. Cenap abi Genç´e biz hangi makamda olursak olalım adaletten yana olmalıyız! siz bizim partimize oy verdiğiniz için sizi kayırsak haksız olduğunuz halde sizi haklı  konuma getirsek yarın devran döndü sizin oy verdiğiniz parti  iktidar olmadı ve iktidara gelenler size daha büyük haksızlık yaptılar ve hukuk önünde haklı oldular bu durumu siz nasıl karşılarsınız ondan dolayı   her zaman adaletten yana olduğumuz gibi siyaset adaletsiz yapılmaz yapılmamalı  adalette tek gerçek hakkı savunma olmalıdır. Kim olursa olsun adalet önünde  herkes eşit olmalıdır ve bundan dolayı hakkınızın yenmemesi ,haklı olanın hakkını korumak için siyasette varız bunu hiçbir dünya menfaati değiştiremez bizim için durum budur.

Sen gençsin Allah uzun ömürler versin , şunu unutma ilerde olurda sen yetki sahibi bir makamda olursun ,insanlar seni destekler siyasete girersin yada  dostlar arasında ki bir meseleye hakem olursun  her nerde   hangi konumda olursan ol adaletten ayrılırsan haksızlığa uğradığını düşünen senin gibilerin olmasına neden olabilirsin ve bu bir Müslümanın yapmak istediği bir şey değildir.

Adaletten ayrılmayan koca çınar  Devlet Eski Bakanı Eyüp Cenap Gülpınar´ı rahmetle anıyorum.

Cenap abiler gibi kişilerin sayısı siyasette çok az olduğu için insanların bakış açısı, taleplerinde  ve siyasete bakış açıları farklılıklar içeriyor bazen düzgün insanlarda düzgün olmanın sıkıntısını da çok çekiyor  bu konuyu biraz açarsak

İnsanımızın kafası çok karışıktır. ?Siyaset yapılmalı mı, yoksa yapılmamalı mıdır? Yoksa siyaset yapmalı ama politika mı yapılmamalıdır?

Çok düzgün adam ise  siyasette ne işi var?

Siyaset yanar dönerlerin işi!

Yalan söylemeyi iyi beceremiyorsan siyasete girme!

Ben siyasetçiyim politikacı değilim!

Siyaset masraflı iştir fakirin siyasette ne işi olur!

Din aliminin siyasette ne işi olur gitsin ahiret işleri ile uğraşsın!

Bazı din alimlerini siyasete karşı durmuşlardır ondan dolayı yapılmamalıdır !

Gibi bir çok eylem ve düşünce toplumda mevcut oturmuş durumunda ve bunlar hepsi kendi kanaatim yanlış olduğunu söylemek isterim  ve neden yanlış olduğunu anlatayım.

Siyaset toplumu sevk ve idare etme sanatıdır. Siyaset ile politika aynı anlama gelmektedir biri Arapça biri Latince olduğu için farklı algılanır birde politika  toplumda kötü siyasetçi düzgün olmayan kişi olarak algılanmaktadır. Bazen şahitte olursunuz ben siyasetçiyim politikacı değilim neden böyle söylenir çünkü politikanın Latincedeki anlamı yalancı kişi demektir ondan öyle söylenir ve sevk ve idare etme sanatına ne anlam yüklendiğinin önemi yoktur önemli olan adalet barındırıp barındırmadığıdır

Gelelim siyasete ,siyaset insanları sevk ve idare etme sanatıdır ancak  sevk ve idare ederken ?ADALET´´ ti öne çıkarmak gerekir. Eğer toplumun idaresinde adalet yoksa o toplumda insanlar ya birbirine düşecektir veya düşmanları o toplumu kendisine esir ve köle yapacak, toplum adaletsiz siyasetçiler tarafından kamplara bölünerek oluşturdukları öylemler ile kendi ikballeri için toplumu birçok felakete sürüklediği tarih şahitliğinde birden çok örneği mevcut durumdadır.

Hazreti Ömer´in ifadesiyle ?El adlü esasül mülk yani Adalet mülkün temelidir? kaidesidir.

Mülk, kelimesi sahip olmak manasına gelir ki halkın idaresine sahip olmak manasında kullanılmıştır. İnsanların sevk ve idaresine sahip olmak ancak işin başına geçmekle mümkündür. Çünkü idarede hukuk ve adaletin, ilmin, ekonominin, dış politikanın, askeri çalışmaların ve benzeri daha birçok hususun aynı anda yürütülmesi zorunluluğu vardır. Hatta bir yerde yapılacak eksik icraat kendini başka bir yerde,  o da başka yerde ve sonunda  kendini toplumsal tahribatla gösterebilir. İşte bütün bu hususlar idarenin de bir devlet organizasyonu içerisinde olmasını gerektirmektedir

Şimdiye kadar anlattıklarımı özetlersek siyaset toplumu idare ve yönlendirme sanatıdır olduğu gibi ?´Adalet´´ olmadan sonuç kötü ve ancak siyaset bir devlet düzeni ile yapılabilir.

Siyaset böylesine önemli bir durumda iken toplumu idare etme ve yönlendirme işi olduğuna göre siyasetçilerinde doğru, dürüst kişilerden olması gerekir ki adalet ile yönetim yapsınlar ve toplum rahat etsin yoksa! Adaletsiz davranacak siyasetçiler toplumu ne yöne doğru katalize edeceği  geçmiş tarihlerimizde örnekleri ile mevcuttur.

Dolayısı ile yukarda siyasetin ne olduğundan ve öneminden bahsettik ve toplumun bazı kesimleri tarafından söylenen sözlere karşılık şunu söylemek isterim siyasetçiyi seçerken iradeni belli bir süreliğine  iradeni kullanması için seçtiğin kişiye veriyorsun. insan birine bir şey emanet ederken dahi güvenilir dürüst  adaletli birine teslim etme gayretinde iken iradesini düzgün olmayan insana nasıl teslim etmek ister  ve bunun için tüm toplumu ilgilendiren  böyle konularda siyasetçinin de düzgün güvenilir ve adaletli olmasına da özen göstermelidir ve adalet ile yönetebileceğine inanan kendini yeterince geliştirmiş  herkes siyasete girmelidir diye düşünüyorum.

Siyaset düşünen kardeşlerimiz abilerimiz değerli büyüklerimizi örnek almalıdır ve  büyüklerinden gördüklerini bir adım daha ileriye taşıyarak daha iyisini yapma gayretinde olmalıdır yine cenap abimizi örnek vereceğim

Eyüp Cenap Gülpınar abimiz

İyi bir insan

İyi bir Müslüman

İyi bir devlet adamı

İyi bir siyasetçi

İyi bir aile reisi idi.

Tabi cenap abi uzun yıllar siyasette kaldı hiç bir şekilde yanlış bir şey ile anılmadı hiç duymadım. Ankara´daki siyasette bulunan kişiler cenap abi için eğer inanıyorsan haksızlığa uğradığına  cenap abiye git o kim olduğuna bakmaz elinden gelen bir şey varsa yardım eder eğer akçeli haksız kazancın peşindeysen ondan uzak dur dünyevi menfaatler onun yanında yok kurban derdi ,Ankara da siyasette bulunanlardan duyardık  bu söylemleri

Cenap abiden öğrendiğim bir şeyler vardı.

?´Dürüst olan kaybetmez ,kazanç ve kaybı bu dünya olarak düşünenler zaten kaybetmiştir´

?´Devlet işinde isen sana sorulmadan söze atlama sana sorulduğunda  fikrini söylemekten geri durma´´

?´Benim kimsem Allah yolunda olan herkestir,  Allah yolunda olanda senden haksızlık istemez ?

?´Anlayana doğruları anlat ,Anlamayanlara doğrular nasıl yaşanır göstermeyi unutma´´

Bazen karşılaştığımızda cenap abi ile sohbet etmek için hemen yanına giderdim aklımda kalan sözleri bunlardı bilene altın bilmeyene sıradan sözler gelir. Tekrar Yüce Allah gani gani rahmet eylesin diyorum Cenap abi Ankara´da abi Urfa´da baba dünyada Müslümanların mümin kardeşiydi.

Son olarak Allah adaletten doğruluktan iyilikten tüm Müslüman kardeşlerimizi ayırmasın adalet ile hükmedecek yöneticilere güç kuvvet versin kalın sağlıcakla.



  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31