SADECE LEYLA ZANA KALDI

SADECE LEYLA ZANA KALDI

.

Seçimlere parti olarak girme kararı alan ve listelerini buna göre belirleyen HDP'de Kürt siyasetinin en zorlu dönemlerinde partiyle sembolleşen isimlerden sadece Leyla Zana listede yer aldı.

Gonca ŞenayYazıyor

Seçimlere barajı aşma kaygısıyla giren Halkların Demokratik Partisi (HDP) aday listelerinde yeni bir dönemin işaretlerini verdi. Barış ve Demokrasi Partisi'nden HDP'ye geçişte Türkiye” partisi olmayı temel ilke olarak belirleyen partinin listelerinde Kürt siyasetinin en zorlu, kavgalı” dönemlerine damgasını vuran isimler artık yok.

Kürt siyasetinde bu değişim 2011 seçimlerinde başladı. O dönemde Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasının üzerinden henüz iki yıl geçmişti. Hareketin en önde gelen isimleri 90'lı yılların çatışmalı ortamında tanınan isimlerdi. Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Selim Sadak, Aysel Tuğluk öne çıkan isimlerdi.

2011`de tablo değişmeye başladı

Ancak Barış ve Demokrasi Partisi'ne geçiş, Selahattin Demirtaş'ın Eş Başkan olması ve 2011 seçimleriyle birlikte tablo değişmeye başladı. Siyasetteki yeni üslup, çözüm süreci ve Türkiye'de değişen politik ortam ve dengeler değişimin nedenleri arasında yer aldı.

Ancak sadece bu değil, Kürt hareketinin dengeleri de değişimi beraberinde getirdi. 2011 seçimlerinde bağımsız olarak Meclis'e giren milletvekilleri arasında Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Aysel Tuğluk, Leyla Zana da vardı. Hatip Dicle de Diyarbakır'dan milletvekili seçilmişti ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla vekilliği düşürüldü.

Zana Ağrı`dan aday

7 Haziran adayları içindeyse bu isimlerden sadece Leyla Zana yer aldı. Ancak Diyarbakır ile sembolleşen Zana da bu ilden aday gösterilmedi. Abdullah Öcalan ile İmralı görüşmesine kadar partiye üye olmayan Leyla Zana, bu görüşmeden sonra hem üye oldu hem de adaylığını açıkladı. Parti yönetimi geçen hafta Zana'ya adaylık için Diyarbakır değil Ağrı'yı teklif etti.

2014 yerel seçimlerinde yeniden milletvekili olmak için istifa etme” ihtimali bırakılarak belediye başkanlığı yarışına giren ve kazanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık istifa edip Meclis'e geri dönmedi. Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Eş Başkanlığını yapan, Öcalan'ın talebiyle İmralı heyetine giren Hatip Dicle de kendi tercihiyle milletvekili adayı gösterilmedi.

Öcalan'ın avukatıyken ismi duyulan genç kuşağın temsilcilerinden Aysel Tuğluk da aday gösterilmeyenler arasında. Tuğluk kısmen de olsa üst üste iki dönem vekillik yapanların bir daha aday gösterilmemesi kuralına takıldı. Aslında Aysel Tuğluk DTP kapatıldığı için ilk dönem vekilliğini tamamlayamamıştı. Ancak HDP'ye geçişten sonra çözüm sürecinde partinin aldığı pozisyonu eleştiren Tuğluk'un aday gösterilmesi beklenmiyordu.

Yeni yüzler

Bu isimler yerine aday gösterilenlere bakıldığında yeni dönemin işaretleri daha net ortaya çıkıyor. Partide işbirliği yapılan sol kesimlerden de adaylar var, DTP'ye kadar sürdürülen çizgide çok yer bulamayan İslami kesimden de.

Alevi örgütlerinden temsilciler de listelerde ilk sıralarda yerini buldu. Örneğin Adana'dan aday gösterilen Rıdvan Turan Sosyalist Demokrasi Partisi'nin Genel Başkanıydı. Antalya'dan aday listesine giren aynı zamanda parti yönetiminde yer alan Saruhan Oluç ise Özgürlük ve Dayanışma Partisi kökenli. Bu doğrultuda sol siyaset kökenli Celal Doğan da önemli bir isim. Doğan Gaziantep'den birinci sıra adayı.



asd
9.04.2015 10:49:18
HDP biraz ağız değiştirse biraz dağ tehdidinden vazgeçse halka inse,içindeki boş adamları temizlese ak parti ye oy veren bir çok kürt oy verecektir.

Anahtar Kelimeler: SADECE LEYLA ZANA KALDI
  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2489,49% 1,12
  • Ç. ALTIN

    4169,39% -0,68

Egazete


  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli

Ağrı

18.04.2024

  • İMSAK 03:48
  • GÜNEŞ 05:19
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:56
  • YATSI 20:20