OSMAN BAYDAR...

OSMAN BAYDAR...

FIRAT BEYAZIT ÇELİK Yazıyor

        Sevgili ağabeyim Osman Baydar, Doğubayazıt´ın ilk çıkan Narinkale Gazetesi´nin sahipliğini ve baş yazarlığı yaptığı dönemde, ben de Rahmetli Asım Aladağ´ın çıkarttığı ve baş yazarlığını yaptığı Çağrı Gazetesinde çalışıyordum.

Narinkale ve Çağrı günlüktü ama o zamanlar iki sayfa çıkıyordu.Şimdiki gibi teknoloji gelişmemişti,yada gelişmişti biz haberdar değildik.Gazete sayfalarını hazırlamak için kumpası elimize alıp,harfleri tek,tek diziyorduk.Yorulmasına yoruluyorduk ama, çok mutluyduk.

              Narinkale Gazetesi ile Çağrı gazetesi kardeş gazeteydiler. Elemandan tutun, malzemeye kadar her kes bir birilerine yardımcı oluyordu.

l978-79 yıllarında rahmetli Asım Aladağ´ın talimatı ile Çağrı Gazetesi kapatıldı.  Gazetenin ve matbaanın malzemeleri Osman Baydar´a deviredildi. Aradan çok bir zaman geçmeden Osman Abi beni çağırdı ve Narinkale gazetesinde çalışmamı istedi. Bir müddet Narinkale gazetesinde çalıştım, gazetenin hemen bitişiğinde foto Başak vardı, sahipleri Doğubayazıt´tan ayrılırken Osman Baydar foto Başak´ı da alarak, kardeşi Kemal Baydar´ı o işin üzerine verdi. Gerçi Osman abi de resim çekmekten hoşlandığı için arada bir Kemal olmadığı zaman ,Osman abi o işide yapıp, hakkını veriyordu.

           Ben bir müddet Narinkale gazetesinde çalıştım, çalıştığım süre içerisinden Osman Baydar´dan da çok şeyler öğrendim. Narinkale gazetesinden ayrıldıktan sonra, Rahmetli Avukat Bahattin Eryılmaz´ın ofisini kullanmaya başladım. Bahattin abi de 12 eylül cuntasından nasibini almıştı ve cezaevine girmişti. Yazdığım bazı dilekçelerin içinde çıkamadığım zaman, hemen Osman Baydar´ın yanına gider onun bilgisinden faydalanıyordum. Sağ olsun o da hiç sıkılmadan, üşenmeden bana yardımcı oluyordu. Sonra Osman abi nerden bulduysa ?herkesin avukatı? diye bana bir kitap verdi. O kadar güzel ve anlamlı bir kitaptı ki, tüm bilgiler içinde vardı ,dilekçe nasıl yazılır, hangi maddeyi içerir, kısa zamanda okudum, Avukat Bahattin Eryılmaz ceza evinden çıkıncaya kadar tek başıma dilekçe yazma işini yürüttüm. Hatta bazen daktilom bozulurdu, hemen Osman abiye koşar, onun daktilosunu alıp kullanıyordum.

Allah razı olsun Osman abiden her konuda bana yardımcı oluyordu. Zaten Bahattin abi ceza evinde çıktığı zaman askere gitmeme de az kalmıştı. Bir süre Avukat Bahattin Eryılmaz ile çalıştıktan sonra çektim askere gittim.

           Osman Baydar Doğubayazıt´ta çok sevilen, sayılan bir kişiliğe sahip, Ben Narinkale´de çalışırken arada bir Doğubayazıt´ın ileri gelenleri gelip ısrar ediyorlardı, Belediye Başkanlığına aday olsun, diye. Hatta Osman abinin ikna olabilmesi için devreye Babası rahmetli Abdullah Baydar´ı da sokmaya çalışıyorlardı. Nedeni ise Osman Baydar´ın babadan kalma bir Belediyecilik anlayışı ve bilgisi vardı.

           Ben l984 yılında askerdeyken Osman Baydar´da Belediye Başkanlığını kazanmıştı. Gazetedeki görevini kardeşi Rahmetli Nihat Baydar´a devir etmişti. Kendisi ve ailesi Doğubayazıt´ta çok sevildiği için Belediye Başkanlığı  görevi Osman abiye vermiştiler. O zamanki şartlara göre Belediye başkanlık görevini başarı ile sürdürüyordu. Hatta Doğubayazıt´a faydalı bir eser bırakmak için dönemin Başbakanı Rahmetli Turgut Özal´ı Doğubayazıt´a getirmişti.

Osman abinin Belediye Başkanlık görevi dolduktan sonra, bir süre daha Doğubayazıt´tan durup, bazı şartlar ve nedenlerden dolayı İstanbul´a yerleşti.

          Osman abi, İstanbul´da bulunan Doğubayazıt´lıları sürekli ziyaret eder, Aralarında ki, husumetleri ortadan kaldırır, Sürekli BAY-DER´deki taziyelere, bayramlaşmalara, iftar yemeklerine katılır, kısacası yine Doğubayazıt´lıların içinde, her zaman Doğubayazıt´lılarlan beraberdir.

         Narinkale Gazetesi´nden sonra, sevgili kardeşim Nezir Çelik´in çıkardığı Doğubayazıt Gazetesi Doğubayazıt´ta hizmet vermeye başladı.

Şimdi Narinkale Gazetesi bayrağını Osman Baydar´ın oğlu Erhan Baydar devir almış, yayın hayatına devam etmektedir .Allah Osman abiye uzun ömürler versin.

Her daim yolu açık olsun..



Anahtar Kelimeler: OSMAN BAYDAR
  • BIST 100

    9548,97%-1,35
  • DOLAR

    32,47% 0,21
  • EURO

    34,54% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2474,64% -0,33
  • Ç. ALTIN

    4136,78% 1,25

Egazete


  • Salı 18.2 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 21 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

16.04.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:13
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:17