KISIM KISIM GELEN KASIM

KISIM KISIM GELEN KASIM

ABDULLAH ÇELİK

Neredeyse ilk celsesini tamamladığımız kasım ayı oldukça hareketli başladı. Pastırma yazı beklentisi ile bir türlü kış moduna giremememiz ya da kombileri hala beleş sarfiyat ayarında çalıştırmaya devam etmemiz ile mütenasip bir şekilde gündem sıcak başladı.

Tamamlanmasına bir arpa boyu kalmışken kasımın ilk yarısında ekonomi gündeminde yaşananları özetlemek gerekirse;

1- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın

4.ncü Enflasyon Raporu toplantısında 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %65, 2024 yıl sonu tahminini % 36 olarak güncelledi. Banka, 2025 yıl sonunda enflasyonunun ise % 14'e gerileyeceği öngörüsünde bulundu.

Böylece Merkez Bankasının enflasyon beklentisi OVP ile daha da uyumlu hale gelmiş oldu.

Bu arada geçtiğimiz hafta açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamları sonrasında yıllık enflasyon oranları

TUİK e göre %61.36

İTO göre %72.73

ENAG a göre ise %126.18

Çarşı pazarda temaşa eden siz olduğunuza göre hangisinin doğru olduğuna da siz karar verin.

2-2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı % 58,46 olarak belirlendi.

Piyasalarda  vergi ve cezalardaki artış oranı konusunda Cumhurbaşkanının yeniden değerleme oranına bağlı kalmaksızın tekrar yetkisini kullanacağı yönünde beklenti hakim olsa da bu kez olmayacak gibi görünüyor. Neden mi ? Son günlerin popüler konusu olan Enflasyon düzeltmesi şayet banka ve finans kurumları için uygulanmayacak ( öyle de görünüyor) olursa bu durum 2024 de ciddi bir vergi kaybına yol açacak.

Bu arada kulaktan kulağa dolaşan bir fısıltıya göre; ED konusunda sektörel bazlı kapsamın da belirleneceği bir yasal düzenlemeden bahsediliyor.

Malum VUK mükerrer 298 hükmü ortada iken tebliğ bazlı düzenleme ile kapsamda değişiklik yapılamayacağı ortada.

Tam da taslak tebliği yeni okumuş ve Reel olmayan finasman maliyetlerini kavramışken bu düzenleme çok da yerinde olmayacak ya haydi hayırlısı.

3-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Eylül ayında Türkiye’de işsizlik oranı 0,1 puan azalarak % 9,1 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle işsizlik oranı 5. ayında da tek hanede kalmayı sürdürdü.

Umarız tek haneli işsizlik rakamı dün itibariyle bozulan GS ın yenilmezlik serisi gibi daha uzun süreli devam eder

4-Son günlerde yaşanan gelişmeler eşiğinde kazandıran yatırım aracı ise Amerikan doları oldu. Dolar yükselişini küçük adımlarla da olsa devam ettirdi. Özellikle AYM ile Yargıtay arasında çıkan kriz sonrası dolar kuru rekor seviye olan 28,56 TL’ye kadar yükseldi.

5-Moody's Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminini açıkladı.  Türkiye’ye yönelik büyüme beklentisini bu yıl için % 3.9 dan %4.1 e çıkardı. Gelecek yıl için ise % 2,6 olarak revize etti.

Moodys büyüme gerekçesinde artan faiz oranları sonrasında enflasyon ile mücadelede gelinen noktanın etkili olduğunu da vurguladı.

Anlaşılan yıl sonuna kadar önümüzdeki iki faiz toplantısı öncesi Moodys. Merkez bankasına çoşkuyu vermiş oldu. Bu çoşku sonrasında politika faizinin %40 olmasının kim önünde durabilir ki. Buna Nass bile dayanamaz.

6-Kentsel Dönüşüm düzenlemesi yasalaştı.

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Söz konusu kanun ile kentsel dönüşüm konusunda yapılan önemli düzenlemelerden birisi kentsel dönüşüm başkanlığının kurulması oldu . Yine yapılan düzenleme ile Kentsel dönüşümde kat maliklerinin en az 2/3 ü ile karar alınması zorunluluğu kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 yıl sonra yürürlüğe gitmek üzere salt çoğunluk olarak değiştirildi.

Böylece yeni dönemde beton ekonomisi kolaylaştırılan yıkım üzerine kurgulanmış olacak.

Sanki; Daren Acemoğlu ve James A. Robinson’un “Yaratıcı Yıkım” tezini çağrıştırırcasına.

Vesselam Kasım ayı oldukça yoğun gündemle başladı. Her ne kadar Apolitik kişiliğimiz nedeniyle AYM ve Yargıtay arasındaki polemikler ile hararetli geçen CHP kurultayı ve sonrası gelişmelere değinmesek de….

Malum kasım ayı insanın bir yarısıyla ayakta kaldığı, tesellilerin arandığı ve insicamın yitirildiği bir ay.

Yine aylardan kasım

Sanki sende kaldı bir yarım….



Anahtar Kelimeler: KISIM KISIM GELEN KASIM
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli

Ağrı

28.04.2024

  • İMSAK 03:31
  • GÜNEŞ 05:05
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:06
  • YATSI 20:34