Hüseyin DEMİR: ?Ekonomi Güçlü Şehir ekonomi modeli ile daha güçlü olacak.?

Hüseyin DEMİR: ?Ekonomi Güçlü Şehir ekonomi modeli ile daha güçlü olacak.?

.

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını değerlendirdi. Demir ;Türkiye ekonomisi 2018´de yüzde 2,6 büyürken, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3 daraldığını görmekteyiz. Türkiye ekonomisini daha güçlü olabilmesinin anahtarının her şehrin ekonomisinin güçlü olabilmesinden geçtiğini belirtti. Şehir ekonomilerinin güçlü olabilmesi hakkında önemli önerilerde bulundu.

 Her şehir için farklı ekonomik kalkınma modeli

81 ilin ekonomisini her şehrin potansiyelini en yüksek verime ulaştırabileceğimiz yatırım, düzen ve işleyişe ulaştırmak kendi kendine yeten ve ihraç eden şehirler ile devamlı güçlenen şehir ekonomileri sayesinde sarsılmaz Türkiye ekonomisine ulaşmamız kaçınılmaz olacaktır.

Demir; Konya´nın yüz ölçümü 38 bin kilometrekare, tarımda rekorlar kıran Hollanda´nın yüz ölçümü ise sadece 41 bin kilometrekare. Konya´dan çok az büyük olan Hollanda´nın ihracatı Türkiye´nin nerdeyse 5 katı kadar.Hollanda´nın tarımdaki başarısı tesadüf değil. Başarının sırrı, verimli üretim modeli, Ar-Ge, kooperatifleşme, pazarlama ve piyasa denetimi gibi faktörlerin ileri derecede gelişmiş olmasının altında gizli. Her ilimizi bir Hollanda yapmak için çalışmalıyız ve bunun için bir sistem inşa etmeliyiz.

Herkes çalışmalı ve herkes kazanmalı

Hollanda da  sistem çok güzel işliyor. Oturan mühendis yok, oturan çiftçi yok, işten gocunan yok, herkes kazanıyor sistem oturmuş durumda üretici toprağını işliyor, kooperatif daha iyi bir ürün için çalışıyor, ürünü satmak için Pazar bulmayı başkaları yapıyor ve herkes kazanıyor herkes mutlu yaşıyor. 

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir Tabii ki biz burada Hollanda ile Türkiye´yi kıyaslamıyoruz. Kıyaslamak doğru da olmaz zaten. Bizim burada göstermek istediğimiz şu, Konya dan biraz büyük bir ülke nasıl olurda bizim tarım ihracatımızı 5 e katlar? Bizim imkanlarımız da çalışanlarımız da topraklarımız da bol. Ama neden olmuyor? Neden yapamıyoruz? Türkiye için 81 ile uygulanabilecek şehir ekonomisini en yüksek noktaya çıkarabileceğimiz Bir sistem inşa edebilir miyiz? bunu sorgulamak ,bunun düşünülmesini sağlama adına beyin cim lastiği yapılması arzu etmekteyiz

Her il için ekonomi kooperatifi kurulmalı

81 il için her ilin ekonomisini en üst seviyelere çıkarma adına o ilin potansiyeli en verimli şekilde ortaya çıkarabilecek, çiftçilerin tümünün ortak olduğu verimli üretim modellerini ortaya koyabilecek, teknik destek imkanları ile ürünün pazarlanması sağlayabilecek pazarlama modellerini ortaya koymalı.Tarım bakanlığı bünyesinde kurulabilecek AR-GE üniversiteleri, Ticaret bakanlığı bünyesinde Türkiye´nin ürünlerinin Pazar bulma konusunda dış ilişkiler bakanlığı ile tüm dünya ülkelerinde madde in Turkey markası ile hangi pazara yönlendirilmesi konusunda sistemli anlık veriler ve yönlendirme ile dünya ticaretinde söz sahibi olmamız mümkün olacaktır.

Her sistemin başarısı birlik ve beraberlikten geçer. Üreticide, ürettiği ürünün satılmama ve zarar etme korkusunu ortadan kaldırılmadan sistem büyüyemez başarılı olamaz. Bunun için devlet düzen oluşturma adına üreticinin yanında tam anlamıyla durmalı toprakların gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakılmasını dağlamalıdır. Bir örnek ilden bahsetmek isterim

Ağrı güçlü bir şehir ekonomisinin en güzel örneği olacaktır

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir ;Şehir ekonomilerinin güçlenmesinin her yönü ile kapsamlı bir şekilde ele alınması ile en yüksek verimin ve başarının sağlanabileceğini düşünüyorum.

Ağrı ilinin potansiyeline baktığımızda

Ağrı hayvancılığın Türkiye merkezi için en uygun ildir?

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir; Ağrı ilinin en önemli gelir kaynağı hayvan ve hayvan ürünleridir. Geniş mer´a ve otlaklarda, yaylalarda koyun, keçi, sığır, manda besiciliği  için çok uygun bir coğrafyaya sahiptir. Hayvancılık noktasında üst düzey bir verim için tüm Sartları taşımaktadır. Buraya yapılacak sistemli yatırımlar şehir ekonomisi en üst düzeye çıkaracağı gibi ülkenin hayvancılık ürünlerine olan ihtiyacını da tek başına karşılayabilecek bir potansiyele sahip olmasını en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir

Tarım ürünleri buğday, arpa ve şeker pancarıdır. Murad Suyu bataklığında pamuk, kendir, pirinç, mısır ve çavdar yetişir. Su bakımından zengin olduğu halde ancak 23.522 hektar arazi sulanmaktadır. Doğu Bayezid, Patnos ve Tutak ovalarının sulanması için proje çalışmaları yapıldığını ve çalışmaların bitmesi ile sulanabilir arazilerin daha fazla olması anlamına geleceği gibi üretiminde artmasına yol açacaktır. Ağrı ilinde asbest, kükürt, ponzataşı, tuz, maden suyu, sıcak su kaplıcaları, çimento taşı, kireç, tuğla ve kiremit hammaddesi ve Eleşkirt´te Linyit yatakları vardır. Ayrıca az miktarda mermer yataklarına da rastlanmaktadır. Bu yer altı zenginliklerimizi işleme ve ekonomiye kazandırma adına çok yetersiz kalmaktayız.

Ağrı değişik medeniyetlere merkez olmuş bir ilimizdir. Bu yüzden tarihi ve turistik zenginliklere sahiptir.Bunlardan bazıları şunlardır;İshak Paşa Sarayı,Doğu Bayezid Kalesi,Kan Kalesi,Toprakkale,Küpkıran Kalesi,Havran Kalesi,Diyadin Kalesi,Ahmed Han Türbesi,HalidiMabedi ,Yeraltı Kilisesi,Fışkıran Su,Balık Gölü,Ekşi Su,Diyadin Kaplıcaları say say bitmeyeceği gibi Hz. Nuh Aleyhi selamın Gemi sininde ağrı dağında olduğu belirtilmekte, buda inanç ,tarih ve sağlık alanında  turisttik açısından kazançlı yatırımlara dönüşebilecek imkanları barındırdığı göstermektedir.

Türkiye´nin İran´a açılan en önemli sınır kapısı Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı ve çevre illerdeki sınır kapılarına yakınlığı ile ihracat noktasında da önemli bir kapasiteye sahip olması itibarı ile önemli bir il olduğunu ortaya koymaktadır. Güçlüşehir ekonomisi açısından ekstra önemli olduğu aşikardır.

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir ;Ağrı ili için oluşturulabilecek sistemli bir ekonomik kalkınma modeli ile güçlü ekonomi hayal olmadığını , güçlü şehir ekonomi modelinin verimini ağrı ilinin potansiyeli düşünülünce ne kadar doğru bir il ve başarıyı yakalamanın hayal değil gerçek olabileceğini ap-acık bizlere sergilemektedir.

Tanzim noktaları üretici ve vatandaşların birlikte kazanacağı noktalar olacaktır

Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir ;Tanzim noktalarına her şehir için oluşturulacak güçlü şehir ekonomisi modelleri ile tanzim noktalarına 81 ilin üreticisi ortak olacak , tanzim noktalarından alış veriş yapan vatandaş ucuz alım yapacağından dolayı sürdürülebilir ,güvenli büyüyen bir ekonomiye sahip olacağımız kaçınılmaz olacaktır. Dünya çapında 81 ilin her noktasında üretilen ürünleri ,dünyanın her noktasına ulaştırma konusunda el birliği ile birlikte kazanç modelini kurumsallaştırmış olacak , hem çiftçimiz hem tüketiciler kazanarak Türkiye ekonomisini uzun vadede güçlenerek büyüyen bir ekonomiye sahip olmasını sağlayacaktır.

Demir; Üretici ve tüketicinin haklarını korumanın temel kuralı birlikte kazanma modelinden geçtiğini ,Güçlü şehir ekonomilerini oluşturma noktasında herkese büyük görevler düşmekte, çok çalışmamız gerektiğini, devletimizin tarım ve üreticiye verdiği muazzam desteklerin sonuçlarının istenilen boyutta olmaması da bahsettiğimiz güçlü şehir ekonomileri modeli ile veya başka bir sistemin gerekliliğini ortaya koyduğunu görmekte bunun için önemli çalışmaların bir an önce ortak akıl ile belirlenmesinin ülke ekonomisinin geleceği açısından önemli olduğunu söyledi.



  • BIST 100

    9563,02%-1,21
  • DOLAR

    32,45% 0,21
  • EURO

    34,59% 0,30
  • GRAM ALTIN

    2478,03% -0,19
  • Ç. ALTIN

    4152,04% 1,62

Egazete


  • Salı 18.2 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 21 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

16.04.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:13
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:17