HDP DİYORUZ ÇÜNK܅

HDP DİYORUZ ÇÜNK܅

.

HDP`ye desteğini açıklayan gazeteci, yazar, sanatçı, akademisyenler ve hukukçuların arasında yer alan Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, HDP`nin Türkiye`nin geleceği açısından bir çıkış olduğunu belirtti.

"Başka bir hayatı hayal etme gücünü yitirmeden uyanmak vakti" diyerek 7 Haziran`da yapılacak genel seçimlerde HDP`yi destekleyeceğini açıklayan gazeteci, yazar, sanatçı, akademisyen ve hukukçular HDP`ye destek verme gerekçelerini  anlattı. 

`HDP Türkiye için bir şans`

Oyuncu Julide Kural 7 Haziran`da HDP`yi destekleyeceğini açıklayan isimlerden. "Türkiye`nin özgürlük ve barış temelli bir demokrasi ülkesine dönüşmesine gerektiğini düşünüyorum" diyen Kural, HDP`nin de gerek önüne koyduğu ilkeler gerekse de dinamik yapısı nedeniyle bu noktada başarılı olacağını düşündüğünü söyledi. Kural, "Kendini değiştiren dönüştüren bir güç olması itibarıyla çok anlamlı, gerekli ve tarihsel olarak görüyorum HDP`nin varlığını. Bu ülke için de bir şans olduğunu düşünüyorum. Toplumda yaşayan farklı ve kendini öteki hissedenin aslında bir ortak buluşma platformu olabileceğini ve birlikte nefes alabileceğimiz bir alan oluşturabileceğini düşünüyorum. Burada da temel olarak oluşmuş sona ermiş bir parti niteliğinden çok önüne koyduğu hedefler ve değişkenliğe çok açık, dinamik bir değişkenliği olduğu için HDP`yi destekliyorum" dedi. 

Kadın mücadelesini kendine temel aldığı, bütün farklı kimliklerin yanında yer almayı ilkesel olarak gördüğü, ekolojiye bakışı, çevreci niteliği ve daha çok üretimden ve yan yana durmaktan yana olmasından kaynaklı HDP`yi kendisine yakın hissettiğini belirten Kural, tüm bu nedenlerin toplamı olarak HDP`yi destekleyeceğini söyledi. 

`Sandıktan çok güçlü çıkmasını umut ediyorum`

Yazar Oya Baydar, 7 Haziran genel seçimlerinin Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri olduğunu ve bu seçimlerde HDP`yi desteklemesinin nedenlerinden birinin de bu olduğunu söyledi. Türkiye`nin içinde bulunduğu "vahim gidişatı" değiştirebilecek tek siyasi hareketin HDP olduğunu ifade eden Baydar, HDP`nin sunduğu "yeni yaşam" umuduna da Türkiye`nin çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Baydar, "Çünkü umudumuzu yavaş yavaş yitiriyorduk. Bu yüzden de HDP diyorum. Sandıktan çok güçlü çıkmasını umut ediyorum. Bunun için çalışacağız, belki de bu yüzden buradayız" dedi. 

`İlk defa içimize sinen bir siyasi hareketin seçim kazanma şansı var`

Türkiye`nin uzun yıllardır beri demokrasiden, insan haklarından, çağdaş değerlerden uzaklaşmaya başladığını ve 13 yıllık AKP iktidarı döneminde demokrasi ve parlamenter sistemin askıya alındığını belirten Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise böylesi bir ortamda yeni ve dürüst bir siyasetin örgüsünü hazırlamaya çalışan tek bir partinin ise HDP olduğunu söyledi. Gürsoy, "Ben 50 yıllık geçmişe tanıklık etmiş bir insanım. İlk defa içimize sinen bir siyasi hareketin seçim kazanma şansı var. Bu çok önemli bir şey ve bunun değerini bilmek lazım" dedi. Tüm bu nedenlerle seçimlerde herkese büyük görevler düştüğünü kaydeden Gürsoy, "HDP`nin barajı aşması lazım. Aşacağına da ben inanıyorum. Önümüzdeki dönemde çok büyük provokasyonlar olmazsa mutlaka barajı aşacaktır ve gümbür gümbür Meclis`e demokrasi yepyeni bir sesle girecektir" diye konuştu. 

`Türkiye geleceği açısından tek çıkış yol`

Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz ise HDP`nin farklı kimliklere farklı tercihlere sahip insanları temsil kabiliyetine sahip olduğunu ve demokratik bir gelecek vaadi olduğu için HDP`yi destekleyeceğini söyledi. Tahmaz, "Uzun bir süredir bizim gibi insanlar Türkiye`nin farklı kimlikleri, farklıkları bir arada yaşamı savunan bir mücadele sürdürüyoruz. Bu nedenle özellikle toplumsal kutuplaşmanın çok daha yoğunlaştığı, her birinin ötekileştirmeye çalıştığı bir ortamda bunun Türkiye geleceği açısından tek çıkış yol olarak görüyorum" dedi.

`HDP Türkiye`nin geleceği olabilir`

HDP`ye destek açıklayan 803 aydından bir diğeri de Prof. Dr. Şebnem Koru Fincancı. HDP`nin demokrasi, özgürlük, kadın hakları ve yaşamı ifade ettiğini belirten Fincancı ise HDP`ye desteğini şu şekilde açıkladı: "İnsanca yaşamı, insanlık değerlerini ifade ediyor. Türkiye`nin aslında Kürt özgürlük mücadelenin gelişimi sürecinden öğreneceği çok şey var. Bu mücadele, bu kurumları geliştiren ve onları ileriye yönlendiren bir süreçtir. Dolayısıyla Türkiye`de verilen mücadele aynı zamanda onların bütün bu değerler biçiminde öğrenmesini ve kimlikleri geliştirir. Türkiye`de halkların da bundan öğreneceği çok şey var. O yüzden HDP Türkiye`nin geleceği olabilir diye düşünüyorum" dedi.

`Aydınlık bir Türkiye geleceğinin de umududur`

HDP`ye desteğini açıklayan isimler arasında bir çok da hukukçu yer alıyor. O hukukçulardan birisi de Avukat Yıldız İrmek. AKP hükümeti döneminde bir çok temel hak ve özgürlüğün ortadan kaldırıldığını demokratik ilkeler ve parlamenter sistemin birçok kuralının artık yürürlükte olmadığını belirten avukat Yıldız İrmek, "Tüm halk ve kimliklerin özgürlüğü ve eşitliği anlamından daha fazla yol alınması gerektiğini düşünüyoruz. Fakat AKP hükümetinin Cumhurbaşkanı mevcut anayasa ve yasaları dahi mutlak iktidarları karşısında bir engel olarak görmekte ve bu hali ortadan kaldırmakta ve mutlak iktidar peşinde koşmaktadır. Bu yönetim anlayışı açıkçası otoriter bir yönetim anlayışıdır. Cumhurbaşkanı padişahlık yetkilerini istemektedir esasen bunu kullanmaktadır da" dedi. Tüm bu durumla mücadele etmek ve çözüm üretmenin adresinin de HDP ve HDP`yi destekleyen blok olduğunu söyledi. İrmek, "Bu anlamı ile yeni yaşam olarak halkın iradesini kadınların, emekçilerin, demokrasi güçlerinin temsil edebilecek halkların demokratik programına sahiptir bu blok. Bu anlamı ile gerçekten aydınlık bir Türkiye geleceğinin de umududur aynı zamanda. Sosyalistler açısından bunun daha fazlasının talep edilmesi gerekir. Tam özgürlükler dünyasının inşasına daha uzak bir hedef ama sosyalistler açısından bakıldığında HDP ve HDP etrafında buluşan blok ile HDP`nin seçim programı ile seçimlere girmesi sosyalistler bakımından askeri bir orandır. Bu nedenle önemlidir" dedi. (Basından)



Anahtar Kelimeler: HDP DİYORUZ ÇÜNK܅
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21