GÜRBULAK'IN BAZÎD TİCARETİNDEKİ ÖNEMİ

GÜRBULAK

CENGİZ ÇELİK

Ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmeyi hedefleyelim.

Ticaret Odasının Ticari Hareketlilikteki Payı, Görevi Önem Taşımaktadır

Yeni her şey hayalle başlar

Teveccühünüzle Ticaret Odası Başkanlığı bize teslim edildiğinde, Gürbulak ile Doğubayazıtın eski ihtişamını geri kazanacağını, toplumsal kalkınacağını, ticaret ve turizm merkezi haline geleceğidir.

Ticaret erbabına daha iyi hizmet verebilmek amacıyla, Türkiye-İran işbirliği bölge için stratejik önem taşımaktadır. Doğubayazıt Ticaret Odasının İran ile yaptığı her toplantı, her görüşme verimli ve sonuç odaklı olmalıdır.

Doğubayazıt ticaretinin de çok canlı olduğu bir şehrimizdir. Maalesef bu özelliğini yitirmiş bir durumda, Gürbulak da maalesef bundan etkilenmektedir. İran ile dostane ilişkilerimizin her alanda devam ettirilmesi sınır ticareti ve turizm gelirlerinin artması gerekir. İran'da gereksiz masraflar ve harçların düşürülmesi için büyük bir iradeye ihtiyaç yoktur. Bu bağlamda, mevcut imkânlarla Gümrükçü iş insanlarımızla birlikte stratejik planlamalar ve faaliyetler yapmalıyız.

Şu da bir gerçek ki bir çok Gümrük sorunları ve taleplerini süreç olarak doğrudan gümrük teşkilatının yetki ve sorumlulukları çerçevesinde çözebiliriz ve çözüme kavuşturulabilmesidir.

Gürbulak Gümrük Kapısı'nın, geleceğin "İpek Yolu" olarak kabul edilen Çin-Avrupa Ticaret ve Transit Koridorunun üzerinde yer almasından dolayı Gürbulak şehir olarak da modernize edilmeli, şehir imarına el atılmalı ve Gürbulak'ta Ticaret Merkezi(pasajı) yapılmalıdır. Gürbulak'ta yapılacak Ticaret Pasajı, İpek Yolu güzergahının gelişimi yönünden önemlidir. Doğubayazıt'ta bulunan eski pasajın da gelişimine katkı sağlayacaktır.

1- Gürbulak sınır ticaretinin merkezidir. Tüm ürünlerde ihtisas gümrüğü yetkisi alınmalı etkin kullanılmalıdır.

2- Doğubayazıt merkezde Organize Sanayi yapılarak bazı gümrük birimleri burada konumlandırılmalıdır.

3- Gürbulak Turizm potansiyeli Orta Asya ülkelerine yönelik ihracatın artmasına ve yolcu kapasitesine katkı sağlayacağından

değerlendirilmelidir.

4- Serbest bölge aktif hale geçirilmelidir. İstihdama açılmalı ve birçok insanın iş imkanından faydalanması sağlanmalıdır.

5-Gürbulak da Ticaret Merkezi Pasajı yapılmalıdır. (Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Gürbulak Ticaret Merkezi)

6- Bazı Sınır ticaret yetkileri çevre illerden ve Ağrı Ticaret Odasından alınıp Doğubayazıta verilmelidir.

7- İlk intiba çok önemlidir, Gürbulak ve Bazîd arasındaki ulaşım yolu peyzaj ve modern bir karayolu çalışmasıyla Şehri tamamlamalıdır. Gürbulak ve Doğubayazıt şehirleşme imar yapısı ile yaşanabilir güzel bir kent ölçeğine çıkarılmalıdır.

8- Gümrüklerdeki beklemeleri en aza indirmeliyiz. Navlun masrafından tasarruf etmeliyiz. İşlerin hızlı, kolay, ucuz ve emniyetli yürütülmesi için yanınızda olmalıyız, katkıda bulunmalıyız.

Gümrüklerde işler ne kadar yolunda yürürse ticaret erbabımız yürütülen işlerden ne kadar memnun olursa, Gürbulak ve Doğubayazıt'ın ihracatı da o oranda artacaktır. Temsiliyet üslup ve iletişimde üyelerimizi doğru temsil etmek bizim asli görevimiz olmalıdır.

Gürbulak'ta Ticaret Pasajı yapılarak sınır ticaretindeki payı ve istihdamdaki yeri yani iş imkanları ile sosyo-ekonomik değeri iş insanlarına ve halka katkı sunacaktır. Aynı zamanda güzel görünen bir şehir yapısına bürünmüş olacaktır. Böylelikle İl olma yolunda ilerlerken GURCÎBILAX ilçe statüsü önceden kazandırılmış olacaktır.

Bahsettiğimiz çalışmalar sosyal sorumluluk ve ticari bölge sorumluluk alanına girdiği için bu konulara Ticaret Odası olarak el atmalıyız. Belediyenin veya herhangi bir kurumun görevi diyerek yapılmasını bekleyemeyiz, çünkü ticaretimiz zarar görüyor. Bakanlık, Valilik, Belediye, Kara Yolları ve Özel İdare kurumlarıyla iş birliği protokolüyle yapmamız gereken ve çok geciken işlerdir.

Turizm ve ticaret şehri olması sebebiyle Gürbulak ve Doğubayazıt şehir yapılanmasını şehir anayasasını hayata geçirmemiz gerekiyor. Her geçen gün zaman kaybediyoruz, bunlar abartı veya başaramayacağımız işler değildir.

Gümrük kapısının özellikle turizm kaynağı olarakda ilgi çeken alanlara yakınlığı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunan özellikte olması, çalışma sahasını daha önemli kılmaktadır. Geçen yıl İran’ dan Türkiye’ye geçen turist sayısı 2 milyon kişi, bu sebeplerden dolayı Gürbulak’tan geçen turist sayısını neden 500 binin üzerine çıkarmayalım? Bu payı biz neden almayalım?

Ticaret Odası üyelerinde ciddi bir irade, ciddi bir çalışma var, Doğubayazıt için inanıyorum ki doğru ve vicdani bir karar vereceklerdir. Bugün yaptığımız ticareti kaybetmemek için birlikte dünya görüşlü olmalı doğru kararlar vermeliyiz, değişime direnmek itibarımızı sarsar, önceki kural ve yöntemlerle bugünleri yönetemeyiz. Şirketlerimize Aile Anayasası ve Şirket Anayasası getirerek daha iyi olmalıyız. Bu yapacaklarımız çalışma yöntem ve kurallarınızı daha iyi yapacaktır.

Ticaret Odası seçiminde vereceğiniz karar ekonomik ve ticari gelişimimizde önemli yere sahip olacaktır. Ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmeyi hedefleyelim.



  • BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Egazete


  • Salı 14.1 ° / 4.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 14 ° / 3.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 17.1 ° / 2.9 ° Güneşli

Ağrı

07.05.2024

  • İMSAK 03:15
  • GÜNEŞ 04:54
  • ÖĞLE 12:09
  • İKİNDİ 16:01
  • AKŞAM 19:15
  • YATSI 20:46