GAZETEMİZ YAZARLARINDA HÜSEYİN DEMİR´İN ÖNERİSİNİ DEVLET BAHÇELİ GÜNDEME GETİRDİ?

GAZETEMİZ YAZARLARINDA HÜSEYİN DEMİR´İN ÖNERİSİNİ DEVLET BAHÇELİ GÜNDEME GETİRDİ?

GÜNDEMDE OLAN HABER

Geçtiğimiz hafta gazetemizin sür manşetinde çıkan Araştırmacı Yazar Hüseyin Demir: ´Yeni bir yerel yönetimler ve yerel yönetimler seçim sistemine ihtiyaç var´ başlığıyla gündeme getirdiği "Mega kentler başkanlık sistemine entegre olmalı" haber  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin dikkatini çekerek gündeme getirdi.

BUNA İLAVETEN

KISACA HÜSEYİN DEMİR´İN YAZISI VE ÖNERİSİ  ŞÖYLE:

/resimler/2019-4/8/1012157138055.jpg

"Mega kentler başkanlık sistemine entegre olmalı"

Demir, nüfusu 750 bin üzerinde olan illerin Büyükşehir statüsünde yönetilmekte olduğunu söyleyerek, "Mega kentler arasında İstanbul, İzmir, Ankara gibi nüfusu 3 milyon üzerinde bulunan illerimiz için yeni bir sistem oluşturulması ülkemizin menfaatine olacaktır" dedi.

Demir sözlerine şöyle devam etti: "Mega kent İstanbul 18 milyon insanın yaşadığı bir kent olmasından dolayı, mevcut büyükşehir belediyesinin bütçesinin birçok bakanlıktan büyük olması, yönetim durumunun bakanlık bünyesine eşdeğer olmasının İstanbul gibi mega kentlerimiz için daha uygun olacağını düşünerek mega kentlerin başkanlık sistemine entegre edilerek başkanlık bünyesinde yönetilmesi devletimiz milletimiz ve İstanbul´da yasayan insanlarımızın faydasına olacaktır".

"Mega sorunların çözümü yeni bir sistemden geçer"

Mega kentin, mega sorunları içinde barındıran kentler olduğunu vurgulayan Demir, "Bu şehirleri yönetmenin zorluklarına belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve büyükşehir belediyesi uyuşmazlıkları da eklenince şehri yönetememenin faturasını milletin ödeyeceği herkesin malumudur" ifadelerini kullandı.

Bu konu hakkında örnekte bulunan Demir, "Bir ilçede belediye başkanı A partisinden, belediye meclis üyesi çoğunluğu B partisinden, büyükşehir belediye başkanı C partisinden, büyükşehir belediye meclis üyesi çoğunluğu D partisinde, olursa emin olun ki o il hizmet alamayacaktır. Örnekte malum olduğu gibi belediye başkanının çok çalışkan hizmet odaklı bir yönetim anlayışı olsa bile belediye meclis üyesi çoğunluğu başka partiden olması durumunda eli kolu bağlanacağından hizmetlerin yapılması gerçekleşmeyecektir"dedi.

"Mega kentlerin yönetiminde uyum şart"

Mega kentler için uyumun şart olduğunu belirten Demir, "Yeni sistemde mega kentlerin başkanlık sistemine entegrasyonu sağlanarak, mega kentleri yönetecek başkanlık sisteminin yegane temeli hizmet olmasından dolayı, mega kent başkanının kendi ekiplerini oluşturarak tüm ilçelere eşit adil hizmet gitmesine imkan sağlayacaktır. Mega kentlerde ilçelerin müdürlükler ile yönelmesine imkan verecek yeni yerel yönetimler sisteminin tam bir uyum içinde olmasına imkan verecektir" açıklamalarında bulundu.

"Mega kentlerin başkanlığa entegrasyonu hizmetleri artıracak"

Demir, mega kentlerin başkanlığa entegrasyonunda, mega kentlerin bakanlık düzeyinde yönetilmesine olanak sağlayacağından dolayı hizmetlerin yapılmasındaki bir çok engelin bertaraf olacağını söyleyerek, "Bir bütünlük içinde milli gelirin mega kentlere yansıması tam anlamda gerçekleşmiş olacaktır. Mega kentlerin başkanlığa entegrasyonunda farklı bakanlıkların da mega kentler için yapacağı hizmetlerin mega kent başkanlığı bünyesinde toplanabileceği anlamına geleceğinden dolayı hızlı hizmet akışının gerçekleşeceğine zemin oluşturacaktır" dedi.

"Yeni yerel yönetimler sistemi ortak akıl ile yapılmalı"

Demir, Türkiye´de yapılabilecek yeni yerel yönetim sistemi ve yerel yönetimler seçim sisteminin uzman akademisyenler, mimarlar, çevre mühendisleri, dernekler, sivil toplum örgütleri gibi toplumun her kesiminin dahil olacağı çok kapsamlı ortak akıl ürünü olarak hazırlanmasının daha kalıcı bir sisteme sahip olacağı adına önem gösterdiğini ifade ederek, "İstanbul, İzmir ve Ankara gibi mega şehirler sorunlarının çözüm yöntemleri ile yüz ölçümü büyük olan Konya, Şanlıurfa, Antalya ve Muğla gibi illerin çözüm yöntemlerinin farklılık gösterebildiği gibi diğer illerin de yönetim şekli her şehre has olması daha sürdürülebilir olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Muhtarlar belediye sistemine dâhil edilmeli"

Demir sözlerini şöyle tamamladı: "Yerel birimlerin en küçük halkası olan köy ve mahalle muhtarlarının köylerin ve mahallelerin sıkıntılarını, eksiklerini en yakından bilen ve gözlemleyen birimleri olması sebebiyle, belediye sistemini entegre olmaları hizmetler noktasında hızlı, sürekli ve sorunları giderme adına, hizmetlerin vatandaş ile ulaşmasına kalıcı yönde pozitif etki yapacaktır". DENİLDİ.

DEVLET BAHÇELİ´NİN İSE BASINLA PAYLAŞTIĞI ÖNERİ İSE ŞÖYLE

/resimler/2019-4/8/1013023076380.jpg

Büyükşehirlerde muhtarlık kaldırılsın

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin teklifinin ardından Büyükşehir yasasıyla ilgili parti kurmayları çalışmalara başladı. 30 büyükşehirde belediye başkan adayının ekibi ile birlikte seçime girmesi üzerinde duruluyor. Büyükşehirlerdeki muhtarlıkların kaldırılması da çalışmalar kapsamında.

Seçim sonuçları henüz kesinleşmeyen başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok şehirde belediye başkanlığının başka partiden, belediye meclisindeki çoğunluğa ise farklı partinin sahip olmasından kaynaklı ortaya çıkacak sıkıntılar konusunda tartışmalar yapılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu sıkıntıya dikkat çekerek yeni bir sistem önerisinde bulunmuştu. 

Bahçeli?nin ?Büyükşehirleri seçelim, o da ilçe belediye başkanlarını seçsin? teklifine AK Parti sıcak yaklaşmıştı. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, MHP liderine önerisiyle ilgili olarak ?Sayın Bahçeli, kamu hizmetinin daha iyi verilmesi ve büyükşehir belediye başkanı ile ilçe belediye başkanı arasında, hizmet etme çalışmalarını, çabalarını sekteye uğratacak siyasal farklılıkların olmaması için, bu değerlendirmeyi yaptığı kanaatindeyim. 

Sayın Bahçeli, bir öneride bulundu. Bu çok kıymetlidir. Buna ilişkin çalışmalar yapılabilir ama bunlar ortak mutabakat ile yapılır? demişti.

İLÇE BELEDİYELERİNİN İMKÂNLARI ARTIRILACAK

MHP kurmayları, büyükşehirlerle ilgili yapılacak düzenlemenin daha önce AK Parti´nin üzerinde çalıştığı ve büyükşehirler dışında kalan bazı illerin ?bütünşehir? kapsamında alınmasını öngören taslak ile birlikte TBMM´ye getirileceğini belirtiyor. Büyükşehir yasasıyla beraber özellikle ilçe belediyelerinin yetkileri yeniden düzenlenecek. Bu kapsamda, ilçe belediyelerinin yetkilerinin artırılması planlanıyor.

TEK PUSULADA OLACAK

MHP´nin teklifinde 30 büyükşehirde belediye başkan adayının ekibi ile birlikte seçime girmesi üzerinde duruluyor. Oy pusulasında büyükşehir belediye başkan adayının isminin altında birlikte çalışacağı ilçe belediye başkanları da yer alacak. Böylelikle, büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları tek pusulada olacak.

MUHTARLIĞA NEŞTER

Büyükşehirlerdeki muhtarlıkların da kaldırılması çalışmalar kapsamında. MHP kurmayları, büyükşehirlerde muhtarların eskisi kadar etkin olmadığını, bu yüzden bir düzenleme yapılabileceğini ifade ediyor.

AK PARTİ İLE DEĞERLENDİRİLECEK

Önümüzdeki günlerde MHP ve AK Parti kurmaylarının bir araya gelerek yasa çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunması bekleniyor. Her iki parti kurmayları yapılan çalışmalarla ilgili ortak görüş bildirecek. MHP kurmayları, Büyükşehir yasasının bu yıl içerisinde tamamlanacağını belirterek, ?Kasım ayı itibarıyla Meclis gündemine gelebilir? dedi.



  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2489,49% 1,12
  • Ç. ALTIN

    4169,39% -0,68

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21