Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi öldürüldü

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi öldürüldü

TAHİR ELÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Sur´da yaptığı açıklamadan sonra başından silahla vuruldu. Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi´ne kaldırılan Elçi hayatını kaybetti.

Diyarbakır´ın Sur ilçesine bağlı Balıkçılarbaşı semtinde bulunan ve geçtiğimiz gün kurşunlanarak tahrip edilen tarihi Dört Ayaklı Minare´nin önünde Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukatla açıklama yaptıktan sonra silahlı saldırıya uğradı.

Başından ağır yaralanan Tahir Elçi, kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi´nde hayatını kaybetti. Saldırıda yaralanan ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi´ne kaldırılan bir polis de yaşamını yitirdi.

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi´nin ölüm haberini ?Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştür? ifadeleriyle duyurdu.

Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, olayda Elçi´nin hayatını kaybettiğini Twitter hesabından duyurdu.

TAHİR ELÇİ KİMDİR

Tahir Elçi, 1966 yılında Cizre´de doğdu. İlk,orta ve lise tahsilini Cizre´de tamamlayan Tahir Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Tahir Elçi, 1992 yılından günümüze Diyarbakır´da serbest avukatlık yapıyordu.

Tahir Elçi, Türkiye´de gündemde kalan çok sayıda davayı yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde temsil ederek bölgede en çok tanınan avukatlar arasında yerini aldı. Almanya´da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslar arası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gören Tahir Elçi, 1998´ten günümüze staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler verdi.

Tahir Elçi, 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Tahir Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer aldı. Evli ve iki çocuk babası olan Tahir Elçi, İngilizce biliyordu.

Ahmet Hakan´ın CNN Türk´te konuğu olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "PKK, terör örgütü değildir." diyerek stüdyoda gergin anların yaşanmasına sebep oldu. Tarafsız Bölge´de karşı karşıya gelen Tahir Elçi ve Uygar Aktan PKK üzerinden tartıştı. Elçi´nin "PKK, terör örgütü değil, siyasi bir harekettir" sözleri üzerine stüdyoda gergin anlar yaşandı. Elçi, sözlerini sürdürerek, "Devlet bir terör örgütü müdür?" diyerek tartışmayı daha da alevlendirdi. Bu sözler üzerine Aktan, "PKK´yı terör örgütü olarak bütün resmi kuruluşlar niteliyor. Sizin nitelendirmenizin hiç bir kıymeti yok." sözleriyle Elçi´ye karşılık verdi.

"PKK terör örgütü değildir" dediği için hakkında yakalama kararı çıkarılan ve Diyarbakır´da gözaltına alınarak İstanbul´a getirilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Atatürk Havalimanı´ndan Bakırköy Adliyesi´ne getirildi. Elçi, adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır´da bir grup avukat ile birlikte açıklama yaptıktan sonra çıkan çatışma sırasında hayatını kaybettiğini açıklandı. Tahir Elçi, ?PKK, terör örgütü değil.? açıklaması sonrası gözaltına alınmış, sonra da serbest bırakılmıştı.



  • BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Egazete


  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54