Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokağa çıkma sınırlamasına ilişkin, "Hafta sonları cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı saat 5'e kadar kesintisiz devam edecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokağa çıkma sınırlamasına ilişkin,

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kovid-19'a karşı alınan yeni tedbirleri açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantının ilk ve en önemli konusunun yeni tip koronavirüs salgınındaki gelişmeler olduğunu belirtti.

Dünyanın her yerinde daha önce görülmedik düzeyde tırmanışa geçen salgının Türkiye'de etkili olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Kabine Toplantısı'nda bu çerçevede yeni birtakım tedbirlerin hayata geçirileceğini kamuoyuyla paylaştıklarını anımsattı.

Vaka sayısının 30 bine dayanmış olmasının herkesin çok daha dikkatli ve sabırlı davranması gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, tedbirlerin yol açtığı sıkıntıları gayet iyi bildiklerini, bu sıkıntıları asgariye indirmek için her türlü gayreti gösterdiklerini bildirdi.

Recep Tayyip Erdoğan, "Salgının olumsuz etkisini azaltmak için insan hareketliliğini en aza indirmeyi amaçlayan tedbirler dışında çare bulunmuyor" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı son dakika açıklamasında hafta içi her gün 21.00 ile 05.00 saatleri arasında genel sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Erdoğan, yasağın Cuma akşamı 21:00’den Pazartesi sabahı saat 05:00’e kadar kesintisiz devam edeceğini belirtti. Öte yandan ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine de ara verilecek.

 “ALDIĞIMIZ TEDBİRLERİN YOL AÇTIĞI SIKINTILARI BİLİYORUZ”

Erdoğan, şunları söyledi:

1-Son kabine toplantımızda bu çerçevede yeni birtakım tedbirleri hayata geçireceğimizi kamuoyuna paylaşmıştım.

2-Vaka sayılarının 30.000'e dayanmış olması hepimizin çok daha dikkatli ve sabırlı davranması gerektiğini gösteriyor.

3-Aldığımız tedbirlerin yol açtığı sıkıntıları gayet iyi biliyoruz.

4-Salgının olumsuz etkisini azaltmak için şu aşamada insan hareketliliğini en az da indirmeye amaçlayan bu tedbirler dışında bir çare bulunmuyor.

5-Bu salgının üstesinden geldiğimizde inşallah aşı sürecinin de başlamasıyla kontrolü ve yönetilmesi daha kolay bir mücadele dönemine gireceğiz.

6-Önümüzdeki bahar aylarından itibaren bu küresel sağlık krizini geride bırakmaya başlamış olmayı ümit ediyoruz.

7-Aşı konusunda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İnsanlar üzerinde kullanılmış olmasına gelen her aşı ile yakından ilgileniyor gereken bağlantıları derhal kuruyoruz.

50 MİLYON DOZ AŞI

İlk etapta 50 milyon dozluk bir anlaşma yapmış bulunuyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren aşının uygulanmasına başlanacak. En başından beri söylediğimiz gibi vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden aşağıya erişebileceklerdir.

HAFTA İÇİ KISMİ VE HAFTA SONU KESİNTİSİZ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Hafta içi her gün gece saat 21:00 ile sabah 05:00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır.

Bu kısıtlama hafta sonları Cuma akşamı 21:00'den Pazartesi sabahı saat 05:00'e kadar kesintisiz devam edecektir. Yani Cumartesi Pazar artık evlerimizdeyiz.

Üretim, tedarik, lojistik, sağlık tarım ve orman gibi genelgede yer alacak sektörler bu kapsamın dışındadır.

 Market bakkal kasap manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler belirlenecek saatler çerçevesinde hafta sonu kısıtlamasının dışındadır. Restoranlar paket servis haricinde hizmet veremeyecektir.

ANA SINIFLARI DA KAPANDI

65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecektir.

Umumi Hıfzıssıhha Kurulları illerdeki toplu taşıma hizmetlerinde salgının yayılmasına yol açan aksaklıkların tespiti ve giderilmesi amacıyla gereken tedbirleri alacaktır.

Tehdit geçene kadar misafir kabulüne ara vermelerini özellikle rica ediyorum. Evlerde mevlüt, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya gelecekleri etkinlikler yapılamayacaktır.

Cenaze namazları, yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak, nikahlarda bu sayı da geçilmeyecektir.

Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi yerler faaliyetlerine ara verecektir. AVM’lere girişte HES kod uygulamasına geçilecektir.

SALI AKŞAMINDAN İTİBAREN UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Kalabalık caddeler ile meydana girebilecek kişi sayısı Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ile sınırlandırılabilecektir.

50 kişiden fazla olan iş yerlerinde, iş yeri hekiminin gözetiminde mevcut iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından salgın tedbirlerinin uygulaması sıkı bir şekilde denetlenecektir.

Yasaklar salı akşamından itibaren uygulanmaya başlanacak.

 “YENİ BİR SÜRECİ BAŞLATIYORUZ”

Bu hastalık bizi engelleyemeyecek. Biz yolumuza devam edeceğiz. Bütün bu tedbirleri alıyoruz. Bu tedbirler keyfi değildir. Yeni bir süreci başlatıyoruz.

Hassas olmamız lazım, dikkatli olmamız lazım. Şurada 1 ay 2 ay içinde aşılarımız geliyor. Bunları da biz ücretsiz olarak halkımıza dağıtımını yapacağız.

Tüm bunlar için bize tek bir şey lazım. Lazım olan şey hep beraber birlik lazım. Kardeşlik lazım.

Biz su içer gibi türkü söyler gibi doyar gibi birbirine kardeşim diyen 83 milyonluk bir Türkiye hayaliyle yolumuza devam edeceğiz.



  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52