CHP MİLLETVEKİLLERİ AĞRI VE DOĞUBAYAZIT’TA ZİYARETLERDE BULUNDU

CHP MİLLETVEKİLLERİ AĞRI VE DOĞUBAYAZIT’TA ZİYARETLERDE BULUNDU

CUMHURİYET HALK PARTİSİ (CHP) MİLLETVEKİLLERİ, AĞRI'DA BAZI SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINI ZİYARET ETTİ.

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP İl Başkanı Nihat Aslan ve beraberindekiler, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odasına (ATSO) ziyarette bulundu.

Heyet, burada ATSO Başkanı Saim Alpaslan ve yönetimiyle görüştü.

Zeybek, burada yaptığı konuşmada, Ağrı'nın yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun da sorunlarını bildiklerini söyledi.

Alpaslan'dan önemli bilgiler aldıklarını belirten Zeybek, şunları kaydetti:

"Kendilerinin sorunlarıyla bizim düşüncelerimizin örtüştüğünü gördük. Biz 'Hep beraber, siyasi parti ayrımı yapmadan, daha demokratik, daha özgür bir Türkiye'yi nasıl kurabiliriz, ekonomik altyapılarımızı nasıl güçlendirebiliriz, ülkemizin gelişmesine Ağrı'dan başlayarak nasıl katkıda bulunabiliriz.' diyerek bunları konuştuk. Misafirperverliklerinden dolayı Sayın Başkan ve yönetimine teşekkür ediyoruz."

ATSO Başkanı Alpaslan da kentteki sorunları CHP'li vekillere aktardıklarını ifade etti.

CHP'li milletvekilleri, daha sonra Ağrı Muhtarlar Derneğini ziyaret ederek, muhtarların talep ve sorunlarını dinledi.

SINIRDAN BİNLERCE KAÇAK GÖÇMEN GEÇERKEN GÜRBULAK SINIR KAPISINDA COVİD-19 TESTİ NEDENİYLE GÜNÜBİRLİK TİCARET DURMA NOKTASINA GELDİ

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ GÜMRÜK KAPILARINDAN GÜRBULAK’TA GÜNÜBİRLİK TİCARET DURMA NOKTASINDA

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç ve Samsun Milletvekili Kemal Zeybek Ağrı programlarının 2. gününde CHP Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan ve Doğubayazıt İlçe Başkanı Sabahattin Kunduracıoğlu ile birlikte Ağrı Doğubayazıt’ta Gürbulak Sınır Kapısı’nı ve Doğubayazıt esnafını ziyaret etti.

Türkiye – İran sınırından günde yüzlerce kaçak göçmen giriş yaparken, Doğubayazıtlıların günlük geçimi için hayati öneme sahip olan Gürbulak Gümrük Kapısı’ndan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının günübirlik ticaret için resmi geçişleri, istenen Covid-19 testleri nedeniyle neredeyse durma noktasına geldi. Ayrıca Gürbulak Gümrük Kapısı’nın fiziki imkanlarının bir türlü iyileştirilmemesi nedeniyle 7 kilometrelik tır kuyruğu oluşmuş durumda.

Günübirlik geçişin neredeyse durma noktasına geldiği Ağrı Doğubayazıt Gürbulak Sınır Kapısı ziyaretleri esnasında 7 kilometrelik tır kuyruğunu tespit ettiklerini belirten CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Doğubayazıt, sınır ticaretinin yapıldığı bir ilçe olarak bilinirdi. Ancak şuan sınır ticareti neredeyse durma noktasına gelmiş. Gürbulak Sınır Kapısı’nda tırların İran’a geçmek için bir ila iki hafta arasında sıra beklediklerini öğrendik. Biz de buraya gelirken 7 kilometrelik bir tır kuyruğu tespit ettik. Bu bölge sınır ticareti açısından Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri. Sınır ticareti de bir ülke ekonomisi için olmazsa olmaz. Birçok insanın istihdamı sınır ticareti ile gerçekleşiyor. Sınır ticaretinde çok büyük zorlukların yaşandığını öğrendik. Gürbulak Sınır Kapısı’nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne uygun hale getirilmesi lazım. Daha önce var olan ticareti kolaylaştırıcı mekânsal düzenlemelerin şimdi olmadığını, yıkıldığını görüyoruz. Yenisinin yapılacağının söylenmesine rağmen 3 yıldır yapılmadığını görüyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla toplu taşıma araçlarında bile maske takma zorunluğu kaldırılmışken, Doğubayazıt’tan sınır geçişi yapmak isteyen vatandaşların yüksek bir ücretle Covid-19 testi yapmak zorunda olduğunu öğrendik. Bu durum sınır ticareti yapan vatandaşlarımıza yüksek maliyetlere neden olmakta. Gürbulak Sınır Kapısı’ndan Doğubayazıtlılara, bu bölge halkına Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Millet İttifakı’nın iktidarında bu kapının tümüyle modernize edileceğini, giriş ve çıkışların kontrolü de arttırarak kolaylaştırılacağının sözünü veriyoruz. Sınır ticaretinin geliştirilmesi Türkiye’nin önemli bir ihtiyacıdır.” ifadelerini kullandı.

Gürbulak Köyü Muhtarı Mehmet Ali Gültekin ise günübirlik ticaretin kolaylaştırılması gerektiğini belirterek, “Bir kişinin İran’a günübirlik ticaret için gidip gelmesi damga pulu, yol parası, covid testi parası ile birlikte 500 liraya mal oluyor. Ama ona tanınan istihkak 200 lirayı geçmiyor. Üç paket sigara, bir paket çay, iki kilo şeker. Bunun hepsi kar olsa bile, insanlar geçinemiyor.” dedi.

 



  • BIST 100

    9563,02%-1,21
  • DOLAR

    32,45% 0,21
  • EURO

    34,59% 0,30
  • GRAM ALTIN

    2478,03% -0,19
  • Ç. ALTIN

    4152,04% 1,62

Egazete


  • Salı 18.2 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 21 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

16.04.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:13
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:17