Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Allaettin ASLAN'ın Tunceli İzlenimleri...

Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Allaettin ASLAN

YÜREKLERE DOKUNMAK BÖYLE BİR ŞEY…

Dünyanın ve Ülkemizin yaşadığı bu amansız salgın sürecinden biraz olsun uzaklaştırmak için geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğim Hakikaten anlatmaya değer çalışmalarda bulunan Tunceli Valisinin dokunuşlarından söz edeceğim…

Ağrı Gazeteciler Cemiyetinde Gazeteci Arkadaşlarımız ile sohbet ederken bir anda uzun süredir aklımızda olan gitmenin bir türlü nasip olmadığı Tunceli’ye, yerel halkın kullandığı isim ile Dersime gitme ve özellikle Birkaç yıl öncesine kadar terör olayları ile gündeme gelen Tunceli,başta Sayın Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın büyük destekleri,kahraman güvenlik güçlerimizin teröristle mücadelede başarılı operasyonları ile iki yıl içerisinde huzur,turizm,spor şehri olan Devletimizin şefkatini,merhametini toplumun her kesimine göstermeye çalışan yaptığı icraatlarla adından çokça söz ettiren valimizi görmek ve bölge izlenimlerimizi siz okurlarımız ile paylaşmak geldi aklımıza.

Önce Şahsi aracımız ile gitmek istesek mi İçimizden bir yandan Tunceli Pülümür yollarında PKK olur mu? yolumuzu keserler mi? ülkemizde, öyle yerler var ki; adı geçtiği zaman bir endişe, bir çekingenlik duygusu, hakim oluyor insanda Bu yerlerden birisiydi Tunceli; Ama Tunceli’yi görmek, pek çok şeye bedeldir. Ülkemizin en sarp doğasına sahip bu ilimizde birkaç gün geçirmek pek çok şeye değerdi. Birkaç yıl öncesine kadar terör olayları ile gündeme gelen Tunceli, başta Devletimizin Şevkat eli ve ,Valimizin Olağanüstü gayretleri, kahraman güvenlik güçlerimizin teröristle mücadelede başarılı operasyonları ile Huzur Şehri oldu. Bu heyecanla yolun çok meşaketli olduğunuda düşünerek aracımız ile Tunceli ye gitme kararı aldık. Ve öyle de yaptık!

Sabahın erken saatlerinde arabaya bindik iki dost ver elini Tunceli dedik. Erzincan Pülümür yolunu kullanacaktık. Pülümür yolunuzun üzerinde. Küçük bir ilçe. Nüfusu 4 bine yakın. Sosyal ve siyasal nedenlerle çok göç vermiş. Avcı Dağlarının eteklerinden doğan ve kent merkezinde Munzur Suyuna katılan Pülümür Çayı, Pülümür’e dek dar ve dik bir vadide akan çayın iki tarafı zengin orman örtüsünün yanı sıra şelaleler, kayalık yamaçlar ve kanyonlardan oluşan vadi doğal veriler bakımından oldukça zengin ve büyüleyici bir doğa harikası mekan dağların arasına Çiçekler gibi serpilmiş ay yıldızlı Bayraklar yol boyunca dizilmiş kafeler restoranlar Arabanın durduğu yer dağların arasında yalancı cennet bahçesi, hele bu mevsimde. Sihirli eller değmiş dağlarda ay yıldızlı bayraklar, parklar, bahçeler, yeşil alanlar, kayıklar, gemiler, deniz olmuş göller, dereler, nehir kenarında billur gibi ince deniz kumu üstünde Oynayan çocuklar oyun alanları, yüzleri gülen mutlu insanlar.

“Sihirli Ellin Değdiği Yer Tunceli”

Dünyada çok yer gezdim Türkiye’yenin her ilini bilirim ama Tunceli’ye hiç gitmek nasip olmamıştı tunceli hep yüreğimde uhde kalmış bir şehirdi. Bu görsel doğa harikası yollardan geçtikten sonra Şehre girdiğimiz zaman bu güzel Anadolu kentinde dikkatimi çeken çok fazla kitapçı olması.Bunda, %99 oranında okur-yazarlığın, aydın, araştıran, kıyaslayan, çok okuyan ve tabiatıyla çok sorgulayan halk olmasının etkisi var. Şehirde parklarda sokaklarda cafe ve restoranlarda beklediğimizden çok kızlı erkekli gruplar vardı.Gençlerin güvenli bir ortamda, neşe içerisinde muhabbetleri ve kahkahaları duyuluyordu, bu şehir mutlu bir şehir diye düşünmeye başladım bu durum beni çok sevindirdi ve umutlandırdı. Üstelik diğer dünya kentlerinde olduğu gibi, açık alanlarda sorunsuz sosyal ilişkilerin yaşandığı ender Anadolu şehirlerinden bir şehir karşıladı bizi bütün ihtişamı ile Tunceli şehir merkezi Yıllarca adını terör ve korkuyla andığımız şehir şimdi korkularını yenmiş Terörü bitirmiş sayılır. Bölgede binleri bulan terörist sayısı şimdilerde yok denecek kadar az, Olaylar da azalmış, sürekli saldırılara uğrayan korunaksız karakollar taşınmış, yerlerine daha güvenli modern ve korunaklı Kale kol’lar, yapılmış.

“Mutlu Şehrin Mutlu Yöneticileri”

Tunceli ve çehresini cennete dönüştüren sihirli elin sahibini Makamında ziyaret etmek istedik.Tunceli Valisi Sayın Tuncay Sonel'in bizleri içten, samimi ve sıcak bir şekilde karışılması, devlet terbiyesi almış nezaketli kibar bir şekilde ağırlaması kalbimizde baba şefkati yaratmıştı.Bu babacan Duyguların varlığını birde yaklaşan iki gencin davranışları pekiştirdi. Korumasız güvenlik önlemi alınmadan rahatça Beraber dolaştığımız Tunceli sokaklarında gezinirken görsel mimari şölenine dönüşen,kentsel yapıların sanatsal dokuya dönüşen parkların muhteşem bir görsele dönüşmüş haliydi.

“Gönüllere taht kurmuş bir yönetici.”

Gezinmemize devam ederken iki genç sevgilinin el elle tutuşup bize doğru geldiğini gördük sonra vali Sonel’i Farkettikten sonra uzaktan hemen ellerini çekmeleri vali beye koşup sevgi gösterisinde bulunmaları ayrı ayrı birlikte fotoğraf çektirmeleri kalbe giden yolun insanların yüreklerine bir dokunmaktan geçtiğinin ispatıdır. Parklarda gezinen insanların vali beye içten samimi bakışları saygıları ve sevgileri karşısında şaşırmadım desem yalan olur

“Başarılı Ekibe Sihirli Mimar Eli Değmiş”

Vali sonel ile çalışma Ekibi arasındaki sohbeti, uyumu ve samimiyeti görünce kıskanmamak elde değil Tunceli’ye hizmet sevgisi hepsinin yüreğine serpilmiş sanki. Sonel’in Belediye başkanlığı döneminde yaptıkları şehrin kaderini değiştirmiş Tunceli halkının kendi evlerine, köylerine kentlerine geriye dönüşünü sağlamış, yeni Fabrikalar açılmış ekmek kapısı olmuş il dışından yatırımcı gelmeye başlamış buradan sizlerle paylaşmakla olduğum inanılmaz değişimin kendi adımıza çıkaracağımız sonuçlarının , benim için olduğu kadar sizler içinde değerli olduğu düşüncesindeyim.Doğu Anadolulun 1906 yılında il olmuş kadim kenti Tunceli’nin markalaşmak yolunda attığı adımlarla hedefine ulaşacağı gözlemledim. Anadolunun Buram buram tarih kokan şehri Tunceli, Tuncay Sonel’le ”MARKA KENT” olma yolunda, Evet, heyecanla iş yapanlar, işe başlarken sahip oldukları heyecanı ve sevgiyi kaybetmezler ve iyi yönetirlerse hedeflerine ulaşabilirler, bu heyecanı ve şevki gördük. Genç, dinamik bir yapıya sahip geniş bir vizyonu, mimar Edasına sahip olan Sonel, iki yıllık görev sürecinde daha şimdiden halkla bütünleşmiş halktan biri olmuş ve projelerini bir an önce gerçekleştirmesinin gururunu yaşıyor. Eğer bir şehirde Vali iseniz; vatandaş gibi düşünecek, onlar gibi hissedecek ve projelerinizi ona göre yapacaksınız, böyle yapılırsa başarı kaçınılmazdır. İlin ihtiyaçları, eksikleri ve acili yet durumuna göre hareket etmek, vatandaşla işbirliği içerisinde olmak ilinize artı olarak geri döner, bunun örneğini de Tunceli’de görüyoruz.

Dağların ortasında Munzur nehirini denize dönüştürmüş insanları güneşle, kumla buluşturup dünya rafting şampiyonasına ev sahipliği yapmışsanız hedefinize ulaşmışsınız demektedir.Buradan daha sayamadığım bir sürü proje ve yeniliklerle çağdaş muhasır medeniyeler seviyesine bu şehri Bu milleti getirmek için çaba emek vermişseniz ; Bu Devletin, Bu İllerin sizin gibi dağların başına yaptığı güven kulelerine  Ay yıldızlı bayrağı dikken cesur, ufku geniş valilere ihtiyacı var demektir.

Türkiye’nin böyle valilere ihtiyacı var. Bize düşen de onlara destek olmak…..

Kalın sağlıcakla…



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21