DİYADİN´DEKİ ÇATIŞMA İLE İLGİLİ FARKLI AÇIKLAMALAR

 DİYADİN´DEKİ ÇATIŞMA İLE İLGİLİ FARKLI AÇIKLAMALAR

Diyadin İlçe Jandarma Karakolu´na düzenlenen saldırının ardından çıkan çatışma sırasındaki ölümlere ilişkin farklı açıklamalar yapıldı.

VALİLİK: ÜÇ KİŞİ SİLAHLARIYLA ELE GEÇİRİLDİ

12.08.2015 günü Saat 21.00 sıralarında PKK mensupları tarafından Diyadin İlçe Jandarma Komutanlığı´na roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmiştir. Güvenlik güçlerimizin karşılık vermesi ile çıkan çatışmada 3 terörist silahlarıyla birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

HDP HEYETİ DİYADİN´DE

HDP´li milletvekilleri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan heyet, Ağrı´nın Diyadin ilçesine gelerek, çeşitli incelemelerde bulundu.

Ağrı´nın Diyadin ilçesinde dün gece çıkan çatışmanın ardından ilçeye gelen HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Ağrı Belediyesi Eş başkanı Mukaddes Kubilay, Doğubayazıt Belediyesi Eş Başkanı Delal Tekdemir, Diyadin Belediyesi Eş Başkanları Hazal Aras ve Nizamettin Özden ile İHD Doğubayazıt temsilcisi Mehmet Nuri Taşdemir ilçede incelemelerde bulundu.

Burada bir açıklama yapan İHD Doğubayazıt temsilcisi Mehmet Nuri Taşdemir, İHD olarak hızla oluşturdukları dar bir heyetle Diyadin´e gelerek incelemelerde bulunduklarını söyledi.

İHD DOĞUBAYAZIT TEMSİLCİSİ MEHMET NURİ TAŞDEMİR

?Edindiğimiz bilgiye göre üç kişi yaşamını yitirmiştir. Yaşamını yitirenlerin üçünün de PKK´lı olduğu gerçeği yansıtmıyor. Yaşamını yitirenlerin birinin kimliğinin tespit edilmediği diğer iki kişinin ise 16 ve 15 yaşlarında olduğu belirlenen Muhammed Aydemir ve Orhan Aslan isminde iki çocuk yaşta iki sivil vatandaş olduğu tespit edilmiştir?

HDP AĞRI MİLLETVEKİLİ DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR

?biz çatışma haberini alır almaz eş başkanlarımız ile birlikte Diyadin´e geldik. Polis gece yarısı cenazelere hiçbir işlem yapılmadan kendileri alıp Erzurum´a gönderiyor. Ailelere haber vermiyor, savcılıkta dâhil hiçbir kurum haberdar değil. Görgü tanıkları da ailenin beyanlarında ve esnafın beyanı da çocukların iki aydır bu fırında işçi olarak çalıştığı dairdir. Eğer aksisiyse MOBESE kameralar var şehrin her tarafı izleniyor. Fırının kamerası var. Bu çocuklar o fırında çalışıyor mu çalışmıyor mu mutlaka ortaya çıkacaktır?

DİYADİN BELEDİYE BAŞKANI HAZAL ARAS

?burada iki sivilin öldürüldüğü doğru, hatta bu sivillerin biri 14 yaşında diğeri 16 yaşında ve çocuk yaşta ve her ikisi de fırında çalışan işçiler. Sonuç itibariyle 3 kişinin yaşamını yitirdiğini biliyoruz bunlardan 2´si sivildir.?

- VALİLİK: "ÖLDÜRÜLEN  İKİSİNİN SİVİL OLDUĞU YÖNÜNDEKİ HABERLER ASILSIZDIR"

Bazı basın yayın organlarında 12.08.2015 tarihinde Bölücü Terör Örgütü mensuplarının Diyadin İlçe Jandarma Komutanlığı´na roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırması ile çıkan çatışmada öldürülen 2 PKK´lının sivil olduğuna dair iddiaların yer alması üzerine açıklama yapma gereği duyulmuştur. Söz konusu olayda öldürülen kişiler saldırının akabinde güvenlik güçlerimizle çatışmaya girmiş ve çatışma sırasında silahları ile birlikte ölü olarak ele geçirilmişlerdir.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alınırken ilçede esnaf kepenk kapattı.

Gözaltına alınanlar: Fevzi Karaman, Aytekin Karaman, Harun Karaman, Baran Kahraman, Muhammet Kahraman

Çatışma sırasında gözaltına alınan 50 yaşındaki Fevzi Kahraman´ın eşi Nihal Kahraman, "Çatışma esnasında eşim evde yoktu. Murat Nehri kenarında hayvanlara bakıyordu. Çatışma bittikten sonra eşim, kayınım ve oğullarım eve geldi. Peşinden güvenlik kuvvetleri eve baskın yaptı. Eşim, oğullarım ve kayın biraderim olmak üzere 5 kişiyi gözaltına aldılar" dedi.

FIRINCI RECEP BİRGÜL

Aslan ve Aydemir´in işyerine 10- 15 metre uzaklıkta vurulduğunu söyleyen fırıncı Recep Birgül, "Muhammet Aydemir 10 gündür yanımda çalışıyor ve öğrencidir. Orhan Aslan ise 6-7 aydır benim yanımda çalışıyor. Olay sırasında ben komşunun fırınına gitmiştim" dedi.

AĞRI BAROSU

AĞRI ili Diyadin ilçesinde 12.08.2015 tarih saat 22.00 sıralarında meydana gelen ölümlü ve yaralamalı hadiseye ilişkin olarak Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Ertaç Şahin ile birlikte başta yöre halkı olmak üzere,Belediye çalışanları, belediye eş başkanları, ölen Muhammet AYDEMİR´in Aile avukatları ve babasının müşteki olarak Diyadin Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu müracaat ve olay yerinde yaptığımız harici araştırma ve incelemeye dair tespitlerimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Şöyle ki;

Ağrı ili Diyadin ilçesinde 12.08.2015 tarihinde gece saat 21:30/22:00 sıralarında PKK´ li militanlar ile Asker arasında bir çatışma yaşanıyor. Bu çatışmada bir kişi öldürülüyor. Bu olayın meydana geldiği güzergâh ile iki çocuğun yaşamını yitirdiği güzergâh arasında tam bir tezatlık bulunmaktadır. Dolayısıyla her iki çocuğun ölümü ?çatışma arasında kaldılar? cümlesi ile izah edilemez ve edilmemelidir.

Olayda yaşamını yitiren Orhan Aslan(18) ve Muhammet AYDEMİR(14) fırında çalışan iki işçi olup, hiçbir yapı ile ilişkili olmadıkları tarafımızca gözlemlenmiştir. Zira Muhammet AYDEMİR´ in müşteki olan babasının Diyadin Cumhuriyet Başsavcılığında ki beyanı dikkatte alındığında; oğlunun bırakın örgüt üyesi olmayı legal ve anayasal bir parti olan HDP ile dahi siyaseten bir ilgisinin olmadığını ifade etmesi karşısında bu şahısların sivil ve savunmasız olduklarına ilişkin başka bir izahata gerek yoktur kanaatindeyiz.

Diyadin ilçesinde başta adliye çalışanları ve fırın işletme sahibi dâhil olmak üzere bütün bir yöre halk dinlendiğinden ve teknik veriler Analiz edildiğinde; ölen iki kişinin sivil ve savunmasız birer kişi oldukları vicdani kanaatine bizi ulaştıracaktır. Kaldı ki;

Her iki çocuğun cesetlerinin bulunduğu fırına ait odunluk, odunlukta bir çatışma emaresinin bulunmaması, odunluk kapısının zorlanmaması, kırılmaması, kurşun izlerinin olmaması ölen küçük çocuklardan Muhammet AYDEMİR´ in babasının aynı Gün Diyadin Cumhuriyet Başsavcılığına yapmış olduğu müracaat ve bu müracaatta çatışmanın meydana geldiği saatte oğlunu cep Telefon ile arayarak ?dışarıda çatışma var sakın dışarı çıkma? şeklindeki telkin ve beyanı, çocuğun lise öğrencisi olması ve halen okul okuması birlikte değerlendirildiğinde bu şahısların vardiyalı olarak iş yerinde çalışmak üzere orada bulundukları ve bir şekilde öldürüldükleri tartışmadan varestedir. Dolayısıyla yaşamlarını yitiren her iki küçük çocuğun ölümlerini ört bas etmek için sözde bir örgütle ilişkilendirilip soruşturmanın kapanmaması ve kapatılmaması temennimiz bulunmaktadır.

Diyadin Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapmış olduğumuz görüşmede Ağrı Barosu olarak bu soruşturmanın takipçisi olacağımızı bütün boyutları ile birlikte etkili bir soruşturma yürütülmesi gerektiği, bütün sorumlulardan hukuken hesap sorulması ve sorumluluğu tespit edilenlerin mutlaka cezalandırılması gerektiğini belirttik. Aksi takdirde ?yaptığım yanıma Kar kaldı? anlayışı ile hareket eden kolluk ajanlarının buna benzer vakaların altına imza atabilme tehlikesinin herzaman mevcudunu koruduğunu belirtmek isteriz. Bedeli ve sonucu ne olursa olsun yaşam hakkını hiçe sayan bu anlayış karşısında duracağımızı ifade etmek isteriz.

Ağrı Barosu olarak daha önce yaptığımız bütün açıklama ve değerlendirmede vardığımız sonuç tüm tarafların çatışmasızlık iklimini yaratmaları, sivil demokratik siyaseti önceleyen bir yaklaşımı hayata geçirmelerinin gerekliliğidir. Aksi takdirde "Eski Türkiye´de" yaşanan ve buna benzer birçok hadise ile karşı karşıya kalabiliriz.

Saygılarımla

Kaynak (Basından)

 



Suat Yildirim
14.08.2015 10:53:55
Bu vatandaslarimizin olumlerinden mesul olanlar HDP´lerdir. Yillarca cocuklarimizi ve genclerimizi asker ve polise karsi kullanmis sonrada terorist olarak daga gondermislerdir.Onlara layik olduklari bir hayat saglayamamislardir.Simdide uc bes palyaco gonderip inceleme yapiyorlar.Hakikatleri goremeyecek kadar korler.

  • BIST 100

    9563,02%-1,21
  • DOLAR

    32,45% 0,21
  • EURO

    34,59% 0,30
  • GRAM ALTIN

    2478,03% -0,19
  • Ç. ALTIN

    4152,04% 1,62

Egazete


  • Salı 18.2 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 21 ° / 7.1 ° Güneşli
  • Perşembe 20 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

16.04.2024

  • İMSAK 03:52
  • GÜNEŞ 05:22
  • ÖĞLE 12:13
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:54
  • YATSI 20:17